Elképzelhető, hogy a mostanában többször is előforduló "elütésről" van szó, azaz egy hibás megbízás az aktuális árfolyam szintnél jóval magasabb szinten teljesült, ami miatt hirtelen az árfolyam is elkezd ugrani. A mozgást valamilyen, a piacon terjedő spekuláció is magyarázhatja. Szóba jöhet például a Svájcban elhelyezett nagy összegű betétek utáni esetleges adófizetés (ezt a JPMorgan nemrégben kiadott anyaga veti fel), vagy valamilyen, az alpesi országba irányuló tőkeáramlási korlátozás is.

Egy harmadik lehetséges magyarázat az, hogy a piaci szereplők az Európai Központi Bank felől további monetáris élénkítő lépésre spekulálnak (pl. kamatcsökkentés, újabb értékpapír fedezet melletti korlátlan hitelnyújtás, azaz LTRO 3. forduló), ami csökkentené a feszültséget a piacokon, így gyengítené a frank, mint menedékdeviza iránti keresletet. Érdemes azonban belegondolni, hogy az EKB felőli esetleges kamatvágás mérsékelné az euró és a frank közötti pozitív kamatkülönbözetet, így az éppen az euró vonzerejét csökkentené. Az sem mellékes, hogy Mario Draghi, az ECB elnöke egy ma délutáni római előadásában arról beszél: látni kell az első két LTRO teljes hatásait, eredményeit  - vagyis addig nem várható újabb lépés, amíg ezzel nincs tisztában a jegybank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!