Folytatódik a növekedési sztori az Amazonnál, az internetes kiskereskedelmi óriás 28 százalékos bevételnövekedésről számolt be az első negyedévre az előző év azonos időszakához képest, ami jobb lett, mint amit az elemzők vártak. A cloud-szolgáltatások bevételei robbanásszerűen nőnek továbbra is, olyan ügyfelei vannak, mint a Netflix, vagy a CIA. Az Amazon úttörő volt a területen, az elsők között kezdett ilyen jellegű szolgáltatásokat kínálni más vállalatoknak. Az üzletág már a teljes bevétel 9 százalékát adta az első negyedévben.

A kiskereskedelmi tevékenység az Egyesült Államokban 27 százalékos bevételnövekedésről számolt be, Amerikán kívül pedig 23 százalékkal ugrottak meg a bevételek. Jól fogynak az Amazon hardverei is, a Fire táblagépekből kétszer annyit adott el az első negyedévben a vállalat, mint egy évvel ezelőtt. A társaság elkezdte értékesíteni eddigi legvékonyabb és legkönnyebb Kindle e-könyv olvasóját is.

Az Amazonnál nem a növekedéssel van a probléma, hanem az alacsony profitabilitással, hogy az elmúlt 20 évben gyakorlatilag nem tudott érdemi profitot felmutatni a cég. A beruházások és a kutatás-fejlesztés folyamatosan elviszik a nyereséget (bár tény, hogy ezek a jövőbeli növekedést alapozzák meg) és a kiskereskedelmi üzletág egyébként sem a magas profit marzsokról ismert.

Ebből a szempontból jó hír, hogy minden idők legmagasabb profitját érte el az Amazon az első negyedévben: 513 millió dolláros profittal zárta az időszakot a nettó eredmény szintjén, ami az egy évvel ezelőtti veszteséghez képest is jelentős javulást jelent. De ez még mindig csak 1,8 százalékos nettó eredményszintnek felel meg. 

Részvényenként 1,07 dolláros profitot könyvelt el a társaság, ami alaposan meglepte az elemzőket, mivel a Thomson Reuters konszenzusa alapján mindössze 58 centes eredményre számítottak a piacok.

A profit elsősorban a cloud üzletágnak köszönhető, itt több mint 1 milliárd dolláros működési eredményt könyvelt el az Amazon. Az amerikai kiskereskedelmi tevékenységen 588 millió dolláros nyereséget ért el a cég a működési eredmény szintjén, a nemzetközi kiskereskedelmi tevékenységek viszont veszteségesek voltak.

A folyó negyedéves várakozásaiban a menedzsment szokásához híven meglehetősen széles sávot határozott meg: a működési eredmény szintjén 375-975 millió dolláros nyereséget várnak. Az elemzők 860 millió dolláros profitot jósolnak az április-júniusi időszakra.

A várt feletti negyedéves számokat örömmel fogadták a befektetők, a zárás utáni kereskedésben több mint 12 százalékkal ugrottak meg a részvények. Ezzel nagyjából le is dolgozták az idei esést a papírok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!