Meglepő bejelentések az Erstétől

Meglepetésre nyereséges lett az osztrák Erste Group Bank a tavalyi negyedik negyedévben, éves szinten azonban maradt a veszteség. Idén a működési eredmény csökkenésére számítanak.
Napi.hu, 2015. február 27. péntek, 09:09
Fotó: Napi.hu

Az elemzői várakozásokkal ellentétesen alakult az osztrák Erste Group negyedik negyedéves eredménye. Míg a Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 33,6 millió eurós nettó veszteségre számítottak a bankcsoportnál, addig az a ma reggeli gyorsjelentésében 42 millió eurónyi nyereségről tudott beszámolni, főleg a hitelezési tevékenység élénkülése és az eszközállomány minőségének javulása miatt. Így a bankcsoport a tavalyi év egészében összesen 3,09 milliárd eurónyi működési eredményt tudott felmutatni.

Ugyanakkor a csoport különböző leírások - főleg Romániában és Magyarországon - nettó profit szintjén vastagon veszteséges maradt, összesen 1,44 milliárd eurónyi mínuszt volt kénytelen elkönyvelni az év égészében. Ez a bank vezetése által előrejelzett 1,4-1,6 milliárd eurós sáv alsó széléhez közelebbi értéket jelent.

A bankcsoport idén működési eredményének enyhe csökkenésére számít. Ennek oka elsősorban közlésük szerint a Magyarországon várhatóan alacsonyabb, ugyanakkor fenntartható működési eredmény, valamint a Román leánybank teljesítménye az alacsony kamatkörnyezetben. Az év egészére a hitelbővülést százalékosan az egy számjegyű tartományba várják, annak is az alsó szélére - ez praktikusan alig néhány százalékos emelkedést jelenthet - valamint a hitelkockázati költségek csökkenésére számítanak.

A legnagyobb kockázatot a bank közlése szerint olyan fogyasztóvédelmi intézkedések jelenthetik, mint például Horvátországban a választások előtti, a svájci frank hitelekre vonatkozó új törvényi szabályozás, de negatívan befolyásolhatja a működést az orosz-ukrán konfliktus, valamint a Görögországgal kapcsolatos fejlemények is.

A piac kedvezően fogadta a bank számait, az Erste részvényei a nyitást követően egy százalékkal emelkedtek a Bécsi Értéktőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atletico, 2015.02.27 10:31

Na! Akkor milyen veszteséggel járt a forintosítás? Szegények! Nyugodtan lehetett volna 180Ft-on forintosítani.
B....k meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html