A Volkswagen-csoport mai bejelentése szerint első negyedéves nyeresége szignifikánsan meghaladhatják azt, amire az elemzők számítanak a július 28-án megjelenő gyorsjelentésében. Mindezt úgy, hogy jelentős összegeket tett félre a dízelbotránnyal kapcsolatban felmerülő költségekre.

A cég részvényei a délelőtti kereskedésben 7 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek a hírre a frankfurti tőzsdén, igaz, délutánra egy kissé alábbhagyott a lelkesedés. A cég szerint a vártnál jobb eredmények elérését az segítette, hogy a második negyedévben a Volkswagen márkájú autók eladása a vártnál jobban alakult, s így az egyszeri tételek nélkül számolt üzemi nyereség elérte a 7,5 milliárd eurót az elemzők által várt 6,5 milliárd euró helyett - írja a Financial Times.

A céges vásárlások húztak

A társaság bejelentése szerint a dízelbotránnyal kapcsolatban megképzett tartalékait tovább növelte, 18,4 milliárd euróra a korábbi 16,2 milliárd euróról elsősorban amiatt, mivel az Egyesült Államokban további potenciális költségeket látnak az üggyel kapcsolatban. Ez a bejelentés már csak azért is fontos, mivel egy nappal korábban látott napvilágot, hogy a Volkswagen ellen három újabb amerikai államban kezdeményeztek jogi eljárást. A cég az első negyedévben 1,6 milliárd eurós első negyedéves veszteségről adott számot, ez volt az első negatív három hónapos időszak a cég történetében.

A cég növekvő nyeresége elsősorban a kedvező európai eladásoknak, s azokon belül is a flottaértékesítés felfutásának volt köszönhető. Éves szinten a csoport 5 százalékos árbevétel visszaesést vár az idén, az emissziós botrány, a devizaárfolyamok számokra kedvezőtlen változása, valamint a dél-amerikai és az orosz piac gyengélkedése miatt. Várakozásaik szerint idén 5-6 százalékos üzemi eredményhányad várható a csoportnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!