Meglepő dologra derült fény Amerikában, veszélyes a helyzet

A jelek szerint már csak egy csoport vásárolja igazán az amerikai cégek részvényeit, ezek pedig maguk a vállalatok, s ezzel ők tartják életben az áremelkedést az amerikai tőzsdén. Eközben a magánszemélyek folyamatosan eladnak, a két csoport annyira homlokegyenest eltérően viselkedik, amire utoljára 2007-ben volt példa.
Napi.hu, 2016. március 14. hétfő, 13:08

A vállalatok és a magánbefektetők részvényvásárlásai és eladásai között olyan mértékű különbség alakult ki az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban, ami példa nélkül állhat. Ez jól mutatja, hogy mennyire fontos szerepe van a vállalati sajátrészvény vásárlásoknak az amerikai tőzsdéken az árfolyamok megtartásában - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek sajátrészvény vásárlásainak összege ebben a negyedévben elérheti a 165 milliárd dollárt, ez közel jár a 2007-ben mért rekordhoz. Eközben a hagyományos és a tőzsdén jegyzett, részvényeket vásárló befektetési alapokból az év eleje óta a befektetők összesen 40 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki. Ha a trend nem fordul meg, akkor a részvénybefektetési-alapok ebben a negyedévben történetük legnagyobb tőkekiáramlását lesznek kénytelenek elkönyvelni.

A múltban ugyan nem okozott piaci összeomlást, amikor a két befektetői csoport viselkedése ellentétesen mozgott a piacon, azonban a különbség ritkán öltött olyan méreteket, mint az elmúlt két hónap során - mutat rá az összefoglaló.

A Goldman Sachs elemzése szerint az amerikai cégek döntő többsége pont akkor nem vásárolt részvényeket a gyorsjelentési szezon idején érvényes korlátozások miatt, amikor a január-februári időszakban a mélypontjukon jártak az árfolyamok. A tartósabbnak tűnő emelkedés a befektetési bank szerint akkor indult meg, amikor a korlátozások kifutottak. Ez a tény azzal párosulva, hogy az elmúlt hat évben nem látott módon immár harmadik negyedéve csökken az S&P 500-as indexben szereplő cégek profitja, igencsak megkérdőjelezi a részvénypiaci áremelkedés fenntarthatóságát.

Minden alkalommal, amikor egyetlen tényezőtől függ a piac további jó teljesítménye, veszélyes helyzetről beszélhetünk - mondta a 70 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Wilmington Trust részvénypiaci elemzője, Andrew Hopkin a hírügynökségnek. Előbb utóbb a piac úgy gondolja majd, hogy mivel a cégek nem tudnak növekedni, ezért csak azért vesznek fel további hiteleket, hogy saját részvényeiket vásárolják. Ez pedig előbb utóbb véget kell érjen - tette hozzá.

Az elmúlt hét évben megszokott nyereségnövekedésnek hála a cégek egyelőre fürdenek az elkölthető pénzben. Tavaly év végén az S&P 500-as indexben szereplő nem pénzügyi cégek mérlegében összesen 900 milliárd dollárnyi készpénz szerepelt az egy évvel korábbi 870 milliárd dollár után.

A vállalati sajátrészvény-vásárlások mintegy 8 százalékát végrehajtó Bank of America becslései szerint a negyedéves részvény visszavásárlások értéke elérheti a 165 milliárd dollárt, s ezzel az elmúlt négy negyedévben a cégek által erre a célra költött összeg meghaladhatja az 590 milliárd dollárt is. Ez rekord lenne, az eddigi legmagasabb összeg 2007-ben volt, 589 milliárd dollár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2016.03.15 11:57

@isabella: "Végül is akinek van egy milliárdja, annak a két százalék kamat sem megvetendő."

Ne célozgass... Működő tőke... és saját... így hívják azt, amiben a pénzem jelentős része van...

Ettől még a véleményem változatlan rólad: felelőtlen butaságnak tartom a tőzsdézést és a befektetési alapozást propagálni, és nagyra értékelném, ha magadban tartanád ezt a sok marhaságot, mielőtt még valaki hallgat rád... De mivel demokrácia van, szabadon fújhatod a hülyeséget, senki nem bánt érte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.03.15 00:22

@Warlock: Az elmúlt hét év róluk szólt, kétségtelen. Semmit sem ajánlgatok uram. Mindenki azt vesz, amit akar. Be lehet tenni a pénzt a bankba is. Végül is akinek van egy milliárdja, annak a két százalék kamat sem megvetendő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.03.14 23:33

@isabella: "miközben ennek a százszorosát is simán eltehették volna, ha például biotechnology befektetési alapot vesznek"

Aranytojást tojó tőzsdetyúkocskám... beragadt a lemez a biotechnology alapoknál? Segítek kiakasztani, jó? Így teljesítenek most, pl. ESPA:

https://hozamplaza.hu/hozamplaza/befalap_info.php?isin=AT0000A18XC5

Azért ajánlgasd nyugodtan...

@loand: "itt a dubaji melegben könnyű elütni a számokat."

Hahahaha... Ez ütős volt, nagyon tetszett :-))) Érdekes, hogy hagyják "dubajozni" a félkegyelmű lombot... elég sértő lehet ezt állandóan olvasni, és így dolgozni nap mint nap... De végülis erős akarattal figyelmen kívül hagyható...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.03.14 22:59

Egyáltalán van az embereknek fogalma róla, hogy ezek mögött az amerikai sikerek mögött mennyi indiai, orosz, görög, magyar, stb. nemzetiségű okos matematikusok, mérnökök, biológusok sziszifuszi küzdelme van? Nem tudom például az Apple mit tolvajolt, itt utalva az előttem hozzászólóra. Minden tiszteletem ezeké a cégeké, és a bennük dolgozó embereké.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.03.14 22:49

......, de ha a kezdő lökést így adták meg, az sem baj egyáltalán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html