BUX

Meglepő dologra derült fény Amerikában, veszélyes a helyzet

A jelek szerint már csak egy csoport vásárolja igazán az amerikai cégek részvényeit, ezek pedig maguk a vállalatok, s ezzel ők tartják életben az áremelkedést az amerikai tőzsdén. Eközben a magánszemélyek folyamatosan eladnak, a két csoport annyira homlokegyenest eltérően viselkedik, amire utoljára 2007-ben volt példa.

Napi.hu, 2016. március 14. hétfő, 13:08

A vállalatok és a magánbefektetők részvényvásárlásai és eladásai között olyan mértékű különbség alakult ki az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban, ami példa nélkül állhat. Ez jól mutatja, hogy mennyire fontos szerepe van a vállalati sajátrészvény vásárlásoknak az amerikai tőzsdéken az árfolyamok megtartásában - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek sajátrészvény vásárlásainak összege ebben a negyedévben elérheti a 165 milliárd dollárt, ez közel jár a 2007-ben mért rekordhoz. Eközben a hagyományos és a tőzsdén jegyzett, részvényeket vásárló befektetési alapokból az év eleje óta a befektetők összesen 40 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki. Ha a trend nem fordul meg, akkor a részvénybefektetési-alapok ebben a negyedévben történetük legnagyobb tőkekiáramlását lesznek kénytelenek elkönyvelni.

A múltban ugyan nem okozott piaci összeomlást, amikor a két befektetői csoport viselkedése ellentétesen mozgott a piacon, azonban a különbség ritkán öltött olyan méreteket, mint az elmúlt két hónap során - mutat rá az összefoglaló.

A Goldman Sachs elemzése szerint az amerikai cégek döntő többsége pont akkor nem vásárolt részvényeket a gyorsjelentési szezon idején érvényes korlátozások miatt, amikor a január-februári időszakban a mélypontjukon jártak az árfolyamok. A tartósabbnak tűnő emelkedés a befektetési bank szerint akkor indult meg, amikor a korlátozások kifutottak. Ez a tény azzal párosulva, hogy az elmúlt hat évben nem látott módon immár harmadik negyedéve csökken az S&P 500-as indexben szereplő cégek profitja, igencsak megkérdőjelezi a részvénypiaci áremelkedés fenntarthatóságát.

Minden alkalommal, amikor egyetlen tényezőtől függ a piac további jó teljesítménye, veszélyes helyzetről beszélhetünk - mondta a 70 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Wilmington Trust részvénypiaci elemzője, Andrew Hopkin a hírügynökségnek. Előbb utóbb a piac úgy gondolja majd, hogy mivel a cégek nem tudnak növekedni, ezért csak azért vesznek fel további hiteleket, hogy saját részvényeiket vásárolják. Ez pedig előbb utóbb véget kell érjen - tette hozzá.

Az elmúlt hét évben megszokott nyereségnövekedésnek hála a cégek egyelőre fürdenek az elkölthető pénzben. Tavaly év végén az S&P 500-as indexben szereplő nem pénzügyi cégek mérlegében összesen 900 milliárd dollárnyi készpénz szerepelt az egy évvel korábbi 870 milliárd dollár után.

A vállalati sajátrészvény-vásárlások mintegy 8 százalékát végrehajtó Bank of America becslései szerint a negyedéves részvény visszavásárlások értéke elérheti a 165 milliárd dollárt, s ezzel az elmúlt négy negyedévben a cégek által erre a célra költött összeg meghaladhatja az 590 milliárd dollárt is. Ez rekord lenne, az eddigi legmagasabb összeg 2007-ben volt, 589 milliárd dollár.