Meglepő fordulat jön a forint piacán?

Két hét masszív forinterősödését három nap alatt sikerült ledolgoznia az árfolyamnak, az euró tíz forintot drágult a hét második felében. Ennek ellenére még nincs minden veszve a forint számára. Technikai elemzés.
Lovas-Romváry András, 2013. május 31. péntek, 18:31

A hét közepén intenzív gyengülésbe kezdett a forint, miután a megelőző két hét során olyan intenzíven erősödött, hogy - legalábbis az oszcillátorok szerint - már meglehetősen túlvetté kezdett válni az euróval szemben. Az árfolyam szerdán abban a zónában akadt el, amely tavaly ősszel sokszor megállította az induló forintgyengülést, decemberben az itt kiépített bázisból indult neki a kurzus meghódítani a 300 feletti szinteket (praktikusan az évek óta tartó forintgyengülő trend trendvonalán). Az elmúlt hónapok erősödésével a grafikonon mélypont-csúcs szempontjából kedvező folyamatok rajzolódtak ki, alacsonyabb csúcsot, majd alacsonyabb mélypontot épített ki az árfolyam. Ez a trendfordító jelenség mindaddig érvényesnek tekinthető - ez vélhetően a hosszú forint pozíciókban ülőket nem vigasztalja -, amíg nem látunk 302 forint feletti zárásokat.

A pénteki kereskedésben többször is 296 forint fölé szaladt az árfolyam, itt technikai szempontból 3 ellenállás várta az euró/forint kurzust. Egyrészt a március és április végi csúcs által meghatározott középtávú csökkenő trendvonal, másrészt az 50 napos mozgóátlag vonhatja magára a grafikont szemlélők figyelmét. De itt található a február közepi és az április közepi mélypont által meghatározott szint is. Ez a két pont ugyanis könnyen lehet, hogy egy trendfordító fej vállak alakzat nyakvonalát határozta meg, ha érvényes az alakzat, akkor az abból számolt célár elvileg jóval erősebb forint irányába mutathat, 280 forint magasságába (298-299 forint feletti zárások esetén ezt a forgatókönyvet sajnos el kellene vetni).

A keresztárfolyam helyzete hasonlít a tavalyi második félévben tapasztalthoz. Életben van a több éve tartó hosszú távú forintgyengülő trend, de emellett (az elmúlt napok gyengülése ellenére) él egy rövid-középtávú forinterősödő trend is, s egyelőre nem dőlt el, melyik lesz az erősebb.

Az euró (és a dollár) mellett van egy másik deviza is, amelynek árfolyamát illik figyelni a forinttal szemben: ez a svájci frank. A grafikonon viszonylag egyértelműen látszik, hogy a forintnak a 228-230 forint közötti támasz-zónán kellene magát átrágnia a svájci fizetőeszközzel szemben ahhoz, hogy tartósabb frankgyengülés indulhasson meg.

CHFHUF
Markers

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2013.06.02 23:33

@megalodon:

"mennek ki a stopp lossok ettől a gyors mozgás a 2 heti Ft erősödés 3 nap alatt visszagyengült emiatt."

Ettől még nem kellett volna a hosszú oldali állampapírhozamoknak 40-50 bázispontokkal felfelé ugrálnia , és az otp-nek jelentős forgalom mellett osztalékszelvény vágás nélkül is bő 200 pontot esnie. Nemcsak a forintot, a régiót általában ütik, a sell in May go away effekt lehet inkább, viszont akkor nem júniusban fog 280ig erősödni . ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.06.02 23:14

@melos: illetve 290 körül kezdtem el ütni, és azóta is tartom :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.06.02 23:08

@troll: ez a trendforuló-vadászat, ez elég veszélyes játék, mert a tömeg könnyen el is söpörhet, trendfordulóra vadászatnál azért közel kell tenni a stop lossokat nagyon, mert ha elméred a belépési pontot akkor nagyon könnyen megy tovább ellened a piac, és jobb gyorsan kiszállni, és csúsztatni a belépési pontot.Érdemes azért figyelni az időfaktort is, hogy egy-egy trend milyen hosszú ideig tart általában.

Részvényeknél az emelkedő trendek többnyire hosszabbak és kevésbé csapkodóak néha van egy-egy felhúzás, kisebb totyorgás és újabb felhúzás, esések gyorsabb lefolyásuak, intenzívebbek.

Általában ott tolják el sokan emelkedésnél , hogy egy felhúzás és totyorgás után rányitják a shortot hogy trendforduló, de még van legalább egy hirtelen felhúzás és máris ég a pénzük a shortban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.06.02 22:55

@megalodon: a cseh korona pályája alapján meglehet, bár azért az eurhuf igencsak túladott volt már 2 hete, pláne a megállás nélküli kamatcsökkentések is, inkább 290-295 közötti stabilizáció lehet talán a "normális" a jelenlegi körülmények között és nem a 290 alatti szint.
Én most innen nem pártolom a forintot, inkább ütöm, a kinti általános járás is inkább kockázatkerülő. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.06.02 19:36

ha az elemzők annyira tudnának, akkor már rég dúsgazdag dollármilliárdosként áztatnák a farkukat miami beachen, ehelyett érdekes módon párezer dolláros havi fizetésért görnyednek az íróasztalaiknál a monitor előtt.

igazából a tőzsdén az lesz sikeres ,aki szembe megy a tömeggel, és érti a tömegpszichológiát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html