Az elnökválasztás évében a tőzsde július 31. és október 31. között mutatott teljesítménye meglepően nagy arányban tudta eddig előrejelezni a választások győztesét, s ez alapján a jelenleg esélytelenebbnek tekintett Donald Trumpnak áll a zászló - írja a CNBC.com.

A második világháború óta ha a tőzsde ebben a három hónapos időszakban negatívan teljesített, akkor az esetek 86 százalékában nem hivatalban lévő elnök pártjának jelöltje nyert, hanem kihívója - mondta Sam Sotvall, a CFRA vezető piaci stratégája. Márpedig idén az S&P 500-as index 2,2 százalékkal csökkent ebben a három hónapban. Mindössze egyszer, 1956-ban fordult elő, hogy negatív tőzsdei teljesítmény mellett a hivatalban lévő elnök tudott nyerni, Dwight D. Eisenhower, s nem pedig kihívója, Adlai Stevenson.

Persze a statisztikák nem jelentenek garanciát - hívta fel a figyelmet Stovall is. Szerinte a piac negatív teljesítménye az azzal kapcsolatos aggodalmakat is tükrözhetik, hogy a demokraták nem csak az elnökválasztást nyerik meg, de a képviselőházi többséget is besöpörhetik.

Stovall statisztikái szerint egyébként ha a részvényárak emelkedtek ebben a három hónapos periódusban, akkor az esetek 82 százalékában nyert a korábbi elnököt adó párt jelöltje.  A két kivételt 1968 és 1980 jelentette, ezekben az években egyébként harmadik jelölt is indult a választáson, akárcsak idén. A mostani felmérések alapján a részvénypiac teljesítménye ellenére még mindig Clintonnak van nagyobb esélye a győzelemre, a PredictIt.org adatai 71 százalékra teszik annak esélyét, hogy ő lesz az új elnök.

Daniel Clifton, a Strategas politikai elemzőosztályának vezetője szintén a részvénypiac teljesítménye és az elnökválasztási győzelem közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet, azonban szerinte ez most inkább a demokraták Kongresszusi esélyeire lehet negatív hatással. Szerinte a piac rossz teljesítménye azt is jelezheti, hogy Clinton a vártnál sokkal kisebb arányban tud csak győzni, de azt is kifejtette, nem szabad figyelmen kívül hagyni a váratlan események hatásait sem. Ilyen lehet a múlt pénteki hír, amely szerint az FBI ismét nyomoz Clinton e-mailjei ügyében. Még nem tudni, ennek a hírnek lesz-e valódi hatása . tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!