Meglepő helyről kapott segítséget Európa

Ismét visszatértek a nyereséges záráshoz a vezető nyugat-európai indexek. Ebben segített egy kis olajár-emelkedés, illetve a svéd jegybank.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. október 28. szerda, 18:59
Fotó: Reuters

Az FTSE-100 indexe 1,1, a DAX 1,3, a CAC-40 0,9 százalékkal erősödött, a Stoxx Europe 600 indexe 1,1 százalékkal zárt az előző napi záróértéke felett. A periférián a milánói FTSE MIB 1,4, a madridi IBEX-35 1 százalékot nyert. Az athéni tőzsde zárva volt nemzeti ünnep miatt.

Többé-kevésbé kiigazítva az előző kétnapi visszaesést, a befektetők ezúttal reménykedve várták az amerikai jegybankrendszer (Fed) este esedékes iránymutatását. A szerdai kereskedésben erősítette az optimizmust az olaj árában bekövetkezett emelkedés, valamint a svéd központi bank, amely szerdán növelte eszközvásárlási keretét.

Segített néhány pozitív meglepetést okozó vállalati beszámoló is, közte az amerikai Apple-től, a német BASF vegyiművektől és a holland Heinekentől, habár a beszámolási szezon összképe tovább gyengült.

A hatszáz legnagyobb piaci értékű európai vállalatnak eddig a 25 százaléka adta közre harmadik negyedévi eredményeit, és ezeknek az 59 százaléka érte el vagy teljesítette túl az elemzők jóslatait.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) a Fed döntése előtt 0,6, az S&P 500-as 0,7, a Nasdaq 0,8százalékkal erősödött.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 49,02 dollár volt, 2,21 dolláros napi árnyereséggel, a váratlanul szűkös heti amerikai stratégiai tartalék adatok miatt. A gázolaj tonnánként 20,50 dollárral 457,75 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0708 dollárral 1,3580 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1180,03 dollár volt a kedd esti 1166,73 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK