Meglepő hír jött Svájcból, örülhetnek a frankhitelesek

Havi összevetésben csökkent a fogyasztói árszínvonal Svájcban, a hír nyomán gyengült az alpesi deviza.
NAPI, 2010. július 6. kedd, 16:25
Fotó:

Gyengüléssel reagált a svájci frank arra, hogy a vártnál jóval kisebb júniusi inflációról számolt be az ország statisztikai hivatala.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 0,9 százalékos év/év adatot vártak a májusi 1,1 százalék után, a hivatalos adat viszont csak 0,5 százalék lett. Havi összevetésben 0,4 százalékkal csökkent a fogyasztói árszínvonal - igazán ez szólaltatta meg a vészcsengőt.

A svájci nemzeti bank (SNB) az utóbbi időben nem győzte hangsúlyozni ugyanis, hogy mára eltűntek a deflációs kockázatok, így egyelőre nincs szükség a frank erősödését gátolni hivatott beavatkozásra.

A friss adat viszont épp a defláció újbóli megjelenésével kapcsolatos aggodalmakat élesztette fel, amivel párhuzamosan erősödtek az SNB közbelépésétől tartó várakozások is.

Az inflációs adat közlése nyomán gyengült a frank, az euróhoz mért keresztárfolyam több lépésben 1,33-ról 1,34-re emelkedett. Mindez a frank forintban mért jegyzésén is éreztette hatását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK