Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP tavalyi eredményét értékelve Bencsik László vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, a 63 milliárdos számviteli eredmény jelentős változás az előző évi 102 milliárdos veszteséget képest, amelynek hátterében a lakáshitelek álltak. A korrigált tavalyi eredmény 120 milliárd forintra rúgott, ami kétmilliárddal több, mint az előző évben.

Az adózás előtti eredmény három százalékkal haladta meg a 2014-es eredményeket. A bevételek a rubel és a hrivnya gyengülése miatt csoportszinten némileg csökkentek. A nettó kamateredmény 13 százalékkal esett vissza, a jutalékok lényegében szinten maradtak, a kockázati költségek ugyanakkor ötödével csökkentek és 220 milliárd forintot tettek ki tavaly.

A magyar és a bolgár bank termeli a pénzt

Ahogy tavaly is, idén is a magyar és a bolgár bank termelte az eredményt, (120 milliárdot), az orosz és az ukrán pedig a veszteséget (60 milliárdot). Az immár külön kimutatott orosz Touch Bank bevezetési veszteségei tavaly 5 milliárd forintra rúgtak, de Bencsik Reményi szerint az orosz bank idén már nem lesz veszteséges. Ukrajnában is elegendőnek látszik az eddigi céltartalékolás, és hacsak további csapások nem érik az ukrán gazdaságot, itt sem lesz veszteség 2016-ban. Bulgáriában az éves eredmény 34 százalékkal nőtt, az 52 milliárdos ottani profit rekordnak számít.

Bencsik elmondása szerint a nettó betét/hitel mutató 67 százalékra esett vissza. Ez ugyan nagyon stabillá teszi a bankcsoportot, de csökkenti az eredményt, így az OTP a hitelezés növelésére törekszik. Komoly eredmény, hogy javult a hitelminőség, igaz, ebben  a rossz hitelek eladása is közrejátszott. A rossz hitelek aranya 17 százalékra esett vissza a 2014 végi 19,3 százalékról.

A bank likviditási tartalékai rekordszinten állnak, elérik a 8,6 milliárd eurót. Jó hír, hogy a magyar hitelállomány az utolsó negyedévben már elindult felfelé, párhuzamosan a lakossági betétek növekedésével.

Javul a magyar gazdasági környezet

Az OTP bízik a magyarországi makrogazdasági helyzet további javulásában, és abban, hogy az eredményeket minél előbb elismerik a hitelminősítők is. Bencsik jelezte, hogy a gazdasági környezet végre kedvez a bankrendszer fejlődésének. Megtörtént a lakáspiaci fordulat, a támogatások erősítik a jó tendenciát. Tavaly harmadával bővült az OTP által folyósított jelzáloghitelek volumene.

Az OTP aktívan kivette a részét a növekedési hitelprogramból is, különösen erőteljesen javult a bank pozíciója az agrárszférában. Bulgáriában még a magyarnál is dinamikusabban - 76 százalékkal - nőtt a jelzálog-hitelezés tavaly.

A sötét oldal: Ukrajna, Oroszország

A bankcsoport sötétebb oldalán, az orosz piacon ellenkező folyamat zajlik. Tavaly a lakossági hitelek 26 százalékkal estek vissza, ugyanakkor jó hír, hogy a korábbi nagyon magas kockázati költség elkezdett csökkenni. A hitelkártyáknál a korábbi 25 százalékról 15 százalékra, a fogyasztási hiteleknél nyolc százalékra estek vissza a költségek.

Ukrajnában a hitelezési aktivitás csökkenésével 85 százalékra csökkent a hitel/betét arány, holott 2009 végén meg 338 százalék volt. A bankcsoport ukrán kitettsége az öt évvel ezelőtti 400 milliárd forintról kevesebb mint a negyedére csökkent.

167 forintos osztalék és újabb akvizíció jöhet

A fogyasztási hitelek tavalyi elszámolásakor az előzetesen kalkulált összeghez képest 7,6 milliárd forinttal kevesebb lett a tényleges veszteség, ez jelentkezett 2015 ös mérlegben pozitívumként. Bencsik beszélt a várható osztalékról is. Az igazgatóság valószínűleg 46,2 milliárd forint kifizetését javasolja a közgyűlésnek, ami részvényenként 167 forintot jelenthet.

A jövővel kapcsolatban Bencsik elmondta: azon az úton halad a bank, hogy 2017-re 15 százalék feletti ROE értéket érjen el, a kockázati költségek pedig folyamatosan csökkennek. Az orosz és az  ukrán leánybank már idén se lesz veszteséges a remények szerint. A külön soron szereplő orosz Touch Bank valószínűleg idén még nem lesz eredményes, de itt még sok a bizonytalanság. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy ezt a modellt más országban is bevezessék, de ez a döntés még nem időszerű, még bizonyítani a modell életképességét - mondta Bencsik.

Az OTP akvizíciós aktivitását Bencsik töretlennek nevezte. Legutóbb Magyarországon vették meg az AXA Bankot, amely a jelzálog-hitelállomány terén 20 százalékos növekedést hoz. Külföldön is szeretnénk lépni, ha jó lehetőség nyílik meglévő piaci részesedésük növelésére - mondta a vezérigazgató helyettes.

A szerző rendelkezik OTP-részvényekkel.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!