Meglepő tanács a gurutól - így lehet ön is gazdag

Jim Rogers szerint a sikeres befektetés receptje viszonylag egyszerű. Mindenki olyan dologba fektessen, amit jól ismer.
Napi.hu, 2014. december 8. hétfő, 18:30
Fotó: Reuters

Jim Rogers, híres tőzsdei befektető szerint viszonylag egyszerű szabályhoz kell ragaszkodnia annak, aki sikeres befektetővé szeretne válni - írja a Business Insider a korábban Soros György partnereként ismerté vált szakember tanácsait felsoroló írásában.

Az emberek folyamatosan azt kérdezik tőlem, mibe kéne fektetni és én mindig ugyanazt válaszolom nekik. Ne hallgassanak rám, ne hallgassanak senkire - mondja Rogers. Ahhoz, hogy valaki sikeres befektetővé váljon, ahhoz olyan dolgokba kell fektetnie, amelyekkel kapcsolatban megfelelő mértékű ismeretekkel rendelkezik.

Mindenki számára van olyan dolog, amiről sokat tud - folytatja Rogers. Autók, divat, valamiről biztos megvan a megfelelő mennyiségű információ. Ha valaki nem tudja, miben van profit, akkor elég egy lépést hátralépni, s a mindennapjait végiggondolni - tanácsolja. Ha belép egy orvosi rendelőbe, akkor milyen típusú magazinokhoz nyúl? Ha bekapcsolja a tévét, milyen műsorokat néz? Ez már megfelelő orientáció lehet, mi az amit ismerünk, mivel kapcsolatban rendelkezünk az átlagosnál több információval.

Ez az első lépés a sikeres befektetővé válás útján. Tegyük fel, hogy ön az autók iránt érdeklődésik, mindent elolvas amit lehet az autóiparral kapcsolatban. Tudni fogja, ha valami nagy dolog történik, ami nagy, az iparág számára kedvező változást fog hozni. Ezt a dolgot aztán figyelemmel kell kísérni, s elolvasni mindent, ami ezzel kapcsolatos. Lehet ez egy új üzemanyag befecskendezési rendszer, ami jobb és olcsóbb mint az eddigiek, s ön tudja, ez mikor kerül gyártásba, s arról is elképzelése van, hogy ez mekkora változást hoz majd a piacon.

De lehet ez egy új autópálya is, s ezzel kapcsolatban úgy gondolhatja, emiatt egy-egy adott terület forgalma fellendül majd. Vagy egy új bevásárlóközpont nyílik valahol, új szállodákat építenek, s önnek elképzelése van arról, hogy érint majd ez egy területet. A stratégia a következő: maradjunk annál, amit ismerünk, és aknázzuk ki az ebben rejlő lehetőségeket.

Maradva az autós példánál. Ha valaki felhívja önt, hogy tud egy tuti új eljárásról a számítástechnikai iparágban, hallgassa meg, de fektessen be az előbb említettek alapján. Maradjon az autóiparnál. Erről tud a legtöbbet - intett Rogers. Koncentráljon arra, mit ismer, és kövesse a változásokat. Ha valami forradalmi készül, azt látni fogja, korábban, mint akárki  más a Wall Streeten. Tudni fogja, ha valami változás készül, s minden változásnak lesznek következményei.

Ha megtanul emellett sarkosan gondolkodni, akkor előbb fogja tudni, ha valami jó dolog történik az adott területen, mint a Wall Street-en bárki. Azt is tudni fogja, mikor kell eladni, mert látni fogja, hogy az amit néhány éve felfedezett, mikor nem hoz már semmi újat, mikor jönnek az olcsóbb, helyettesítő termékek, vagy a jobb technológiák - véli Rogers.

De a neheze még csak ezután jön - figyelmeztet a guru. Tegyük fel, hogy sikerült a receptet végrehajtani, s 10 év alatt megtízszerezte pénzét. Ekkor mindenki azt hiszi, most megint valami újat kell találni, újra meg kell ismételni a korábbi sikert. Az emberek nagy része ekkor a legsebezhetőbb, mivel vannak időszakok, amikor egyszerűen nem kell csinálni semmit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK