Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai gazdaság haldoklik - fejtette ki Marc Faber, a neves tőzsdei befektető a Wirtschaftswoche német gazdasági hetilapnak adott terjedelmes interjújában. Szerinte elképesztően káros az a laza monetáris politika, amelyet a világ vezető jegybankjai követnek, de persze nem ők a felelősek a világ összes problémájáért.

Úgy véli, hogy az ECB hatalmas mértékű pénznyomtatása. Ez ugyanis konzerválja az egészségtelen gazdasági rendszert Európában. Az európai gazdaságot az állam beteges túlterjeszkedése jellemzi, s hála az ECB-nek, ezen nem is kell változtatniuk, a pénzbőség ugyanis megengedi, hogy az állami túlköltekezés fennmaradjon. Ugyanakkor az Európai gazdaságok nagyon túlszabályozottak, s ez megfojtja a kis és közepes méretű vállalkozások fejlődését, így az egész kontinens gazdaságát. Ebből a helyzetből csak az ügyvédek hadseregét foglalkoztató nagyvállalatok profitálnak, amelyek képesek lobbistáikon keresztül befolyásolni a törvényhozó és a végrehajtó hatalmat is - folytatta.

A kisebb vállalkozások ugyanakkor a rájuk nehezedő terhek miatt nem képesek ezzel felvenni a versenyt, a törvények által bebetonozott nagyvállalatok nyomasztó piaci fölénye mellett nem képesek érvényesülni, s ezáltal nem tudják új munkahelyek sokaságát sem létrehozni. Ebben a helyzetben nem látszik, hogy hogyan lenne képes az európai gazdaság a jövőben 3-4 százalékos szintet elérő növekedést produkálni.

A klasszikus, szabad versenyes kapitalizmus halott, a kormányok és a nagyvállalatok együtt döntenek mindenről. Még az Egyesült Államokban is, ahol pedig szerinte demográfiai szempontból sokat javult a társadalom és a gazdaság helyzete is. Azonban az Obama elnök által bevezetett egészségügyi reform egy hatalmas lépés az egészségtelen európai modell irányába, s az Egyesült Államok is egyre inkább az állami szektor túlterjeszkedése felé halad.

A pénzpumpa káros mellékhatásai

A jegybankok korlátok nélküli pénznyomtatásának más káros mellékhatásai is vannak. Az egyik ilyen a vagyoni és jövedelmi különbségek jelentős növekedése világszerte az elmúlt években, a gazdagok és szegények közötti olló egyre szélesebbre nyílása. Az eszközárak az egekbe emelkedtek az olcsó pénz nyomán, ugyanakkor a befektetéseken elérhető hozam az átlagember számára drasztikusan lecsökkent.

A fél százalék körüli kamatok mellett kevés értelme van megtakarítani, az emberek jövedelmüket megtakarításaik hozamából nem tudják többé kiegészíteni. De egyre kevesebb ember képes megtakarítani A fiatalok helyzete nagyon nehéz - véli Faber. Amerikában egy fiatal munkavállaló szakmai karrierjét úgy kezdi meg, hogy hatalmas adóssághegy nyomja a vállát a tanulmányai miatt felvett hitelek formájában. Az első éveit ennek törlesztésével tölti, félrerakni e mellett nem nagyon tud.

Használd ki az államot

A fiatalok számára az állami túlterjeszkedés azt jelenti, hogy sajnos a legkényelmesebb pályává az állami tisztségviselőé vált - mondta Faber. Aki kényelmes életet akar, az menjen el nyugodtan a közszférába dolgozni, ott sokszor relatíve kevés munkával jó pénzt lehet keresni.

Aki azonban ambiciózus, az jól fontolja meg mivel akar foglalkozni. Hiába van például a nagy befektetési bankoknak jól csengő neve, ott nagyon keveseknek sikerül igazán jó pénzt keresniük, elképesztően nagy a verseny a jelentkezők között, s nagyon sokat kell dolgozni. Ha már valaki vállalkozó kedvű, akkor menjen inkább Dél-Kelet Ázsiába szerencsét próbálni.

Jön a krach, de vegyél részvényt

Faber évek óta a közelgő összeomlással fenyegető jóslatairól lett híres a világsajtóban, ennek ellenére bízik a részvényekben. Rövid távon a piac nagyon sérülékeny, az S&P 500-as index három év alatt 1000 pontot emelkedett, nagyobb korrekció nélkül, így most nagyon feszített fázisban van. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy ha valakinek megtakarítása van, akkor mindenképpen érdemes részvényeket is vásárolnia. Ő egy befektetési portfóliót az arany, a részvények és vállalkozások között osztana meg. Mint mondta, a készpénz tartásának nem sok értelme van, a jegybankok monetáris politikája miatt az folyamatosan veszít értékéből.

Magát meglehetősen konzervatív befektetőnek tartja, az olyan vállalatok részvényeit szereti, amelyek válságálló termékeket állítanak elő. Jó befektetés szerinte svájci blue-chipeket vásárolni, Novartist, Roche-t, Swiss Re-t, Nestlét, Swiss Life-ot, UBS-t. Szereti az energetikai szektort, a közszolgáltató és a telekom szektort is. Itt a GDF Suez, a Veolia Environnement, az Iberdrola, a Telefónica, Telecom Italia, az Orange, a Total, az Enel, az E.On és az RWE részvényeit említette egy potenciális portfólió elemeiként.

Aranyat annak ellenére vásárolni kell, hogy a nemesfém árfolyama 2011 óta medvepiacot él át - mondta Faber. Persze, lehet hogy közben benéz 1000 dollár is az ára, azonban nem nagyon van más eszköz az infláció elleni védelemre. Hasonlóan vélekedik az elmúlt években gyenge teljesítményt nyújtó aranybánya részvényekről is.
Kipukkad a tech lufi, érdekes a bitcoin.

A guru ugyanakkor tartózkodik a technológiai részvényektől. Nincs se Alibaba, se Facebook részvénye, bár az előbbi alapítóját ismeri. Mint mondta, a szilikon völgyben szerinte jelenleg fújódik a második tech lufi, s az hamarosan ki is durran. Nem tartható fenn ugyanis az pénzköltési ütem, ami jelenleg folyik a technológiai cégeknél, nagyon soknak ugyanis úgy kell hatalmas összegeket költenie folyamatosan fennmaradására, hogy közben nem képes nyereséget termelni.

A bitcoint ugyanakkor jó kezdeményezésnek tartja. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy az elektronikus pénz hamarosan olyan szerepet fog betölteni a világban, mint korábban az arany, s jó eszköz lehet az infláció elleni védekezésre. Az egyetlen probléma vele az, hogy ha valóban rendszerszintű összeomlás fenyeget, akkor az az elektronikus pénzt is negatívan fogja érinteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!