Meglepően végződhet a háborúskodás Romániában

Évek óta tartó háborúskodás után ismét fúziós tárgyalásokba kezd a két romániai tőzsde vezetősége, piaci források szerint a nagyobb bukaresti értéktőzsde (BVB) célja, hogy bekebelezze az elsősorban határidős piacára építő nagyszebeni börzét (Sibex). A közeledés meglepő, az elmúlt években a két cég eurómilliókat költött saját pozíciójának megerősítésére.
Túrós-Bense Levente, 2011. március 2. szerda, 06:00
Fotó:

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Sibex igazgatótanácsa arról döntött, hogy az április 29-re meghirdetett közgyűlésen felhatalmazást kér a részvényeseitől a fúziós tárgyalások megkezdésére - reagált a Napi Gazdaság megkeresésére szűkszavúan a Sibex közleménye.

A két börze egymáshoz való közeledése azért is meglepő, mivel az elmúlt évek kíméletlen konkurenciaharca során a két cég eurómilliókat költött saját pozíciójának megerősítésére.

A két börze viszonya soha sem volt felhőtlen, ám végérvényesen 2006-ban romlott meg, amikor a fő részvényesek - az akkori fúziós tárgyalásokon - nem tudtak megegyezni a két tőzsde becsült értékéről.

Az értékbecslést az Ernst & Young szakemberei végezték, akik a BVB értékét 75 millió euróra, míg a Sibexét 6 millióra becsülték.

A fúzió akkor azért tűnt ésszerűnek, mivel Bukarestben kizárólag részvényekkel, míg Nagyszebenben határidős termékekkel lehetett kereskedni.

Miután az összeolvadás lehetősége dugába dőlt, a két börze között drámai verseny alakult ki, a BVB létrehozta határidős piacát, miközben a Sibex saját részvényeinek piacra dobásával megnyitotta a saját spot piacát.

Mára - több millió euró befektetés után - mindkét tőzsde rendelkezik saját diverzifikált kereskedési platformmal és elszámolóházzal.

A BVB elsődleges részvénypiacán 74 vállalat papírjaival lehet kereskedni, a cégek összkapitalizációja közel 12 milliárd euró. A BVB éves forgalma - a másodlagos, 2,6 milliárd euróra becsült RASDAQ piac forgalmát is beleértve - meghaladta a 1,5 milliárd eurót.

Annak ellenére, hogy a Sibex kapitalizációja a BVB-énél hétszer kisebb, a pár tíz határidős termék éves szinten 1,1 milliárd eurós forgalmat generált tavaly.

Szakértők szerint az összeolvadás egyértelműen a Sibex részvényeseinek jönne jól, hiszen míg a BVB az elmúlt évek befektetéseit már a nyereségéből tudta fedezni, a nagyszebeni tőzsde vezetése a részvényesektől kapott pénzből biztosította a fejlesztéssel kapcsolatos kiadásait.

Közel egy évvel korábban a Sibex alapítójának, Teodor Ancutának még igen nagyra törő tervei voltak, a Napi Gazdaságnak adott interjújában az üzletember például több száz millió euró értékű IPO-kat - köztük állami vállalatok és a befektetési alapok (SIF) listázását - ígérte a befektetőknek (Napi Gazdaság, 2010. február 2.).

A Sibex a varsói tőzsde támogatását élvezve keresztlistázásokat tervezett, miután jelentősen olcsóbb feltételekkel átcsábította volna a cégek egy részét Bukarestből.

A pálfordulat azonban akkor következett be, amikor tavaly ősszel jelentősen átalakult a BVB igazgatótanácsa, a bársonyszékekbe olyan személyek ülhettek be, akiknek jelentős érdekeltségük van mindkét börzében.

Ilyen például Daniel Tepes üzletember, aki a köréje csoportosuló brókercégekkel - mint a Broker Cluj, az IFB Finwest, a Prime Transaction, az Estinvest és a Delta Valori Mobiliare - hat helyet tudhat magáénak a kilenctagú igazgatótanácsban.

Az összeolvadás pártján állnak a SIF-ek is, a Sibex részvényeinek mintegy 15 százaléka ugyanis az öt befektetési alap portfólióját gazdagítja, a SIF Moldova például 5-5 százalékban érdekelt mindkét cégben.

A fúzió célja a működési költségek csökkentése, illetve a romániai tőkepiac konszolidálása, két intézményt ugyanis nem tud eltartani a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK