BUX
38538

Meglepte az elemzőket a legnagyobb amerikai bank

Profit és árbevétel soron is a várakozásnál jobb eredménnyel állt elő a Wells Fargo – derült ki a piaci kapitalizáció alapján legnagyobb amerikai bank jelentéséből.

Kasnyik Márton, 2013. január 11. péntek, 14:10

A tavalyi utolsó negyedévben a Wells Fargo egy részvényre jutó eredménye 91 cent, ami kis mértékben jobb a 89 centes elemzői konszenzusnál. Ennél is jobban mutat azonban a bevételi sor, a pénzintézet ugyanis a várt 21,29 milliárd dollárnál lényegesen több, 21,95 milliárd dollár bevételt termelt 2012 utolsó három hónapjában. A profit - amely összesen 5,1 milliárd dollárt tett ki a negyedik negyedben - 24 százalékkal, az árbevétel pedig 7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi megfelelő időszak szintjét. Az első elemzői reakciók szerint a jelzáloghitelek refinanszírozásának felpörgetése dobott a bank profitján; a Bloomberg szerint a tavalyi utolsó negyedben az új amerikai jelzáloghitelek harmadáért a Wells Fargo volt a felelős.

A Wells Fargo érdekessége, hogy a nagyobb amerikai bankok közül az egyetlen, amelynek nem New Yorkban van a központja: a profilja szerint elsősorban ingatlanhitelezéssel foglaló bank székhelye Kaliforniában van, és jelenlegi formájában több regionális bank, így az eredeti Wells Fargo mellett a középnyugati Norwest Corporation és az észak-karolinabeli Wachovia egyesüléséből jött létre. Az amerikai ingatlanpiac magára találása, valamint a bankhoz kötődő kevés botrány miatt a Wells Fargo részvényárfolyama jobban szerepelt, mint közvetlen riválisaié, ezért már hónapok óta nagyobb a piaci kapitalizációja (jelenleg 186 milliárd dollár), mint a korábbi vezető JP Morgan-nek (175 milliárd dollár).