Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint kezd visszatérni a bizalom a befektetők körében az augusztusban tapasztalt mélypont után - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A 202, összesen 556 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő megkérdezésével készített felmérés szerint az ECB monetáris lazításról szóló döntése nyomán a portfólió menedzserek növelték kitettségüket az eurozóna részvénypiacai irányában. A felmérésben szereplők nettó 18 százaléka súlyozza jelenleg felül a régió részvényeit, egy hónapja 13 százalékos volt ez az arány.

Jól szerepelt Európa más tekintetben is, nettó 11 százalék ugyanis ezt a régiót kívánja a következő 12 hónapban felülsúlyozni portfóliójában, augusztusban még nettó 4 százalék alulsúlyozását tervezte.

Eközben homlokegyenest más folyamatok zajlanak le az Atlanti-óceán túlsó partján. Az előző havi nettó 38 után most már 48 százalék azok aránya, akik szerint a Fed első kamatemelésére már 2015 második negyedévében sor kerülhet. Rekordmagasságba, nettó 86 százalékra emelkedett a dollár jennel és euróval szembeni erősödésében hívők aránya.

Itt a dollárbika

A felmérés e havi eredményei jól mutatják, hogy az ECB és a Fed útjai szétváltak. Az első amerikai kamatemelés várható időpontja 2016-ról előrébb csúszott, s a jelek szerint új dollárbika van készülőben, s eközben a befektetők elkezdtek kifelé mozdulni kötvénypozícióikból - mondta Michael Hartnett, a Bofa Merrill Lynch vezető befektetési stratégája. Bár a befektetők örülnek az ECB lépéseinek, a régióból azonban még mindig hiányzik a növekedés. Ahhoz, hogy az ECB lépései a növekedésen is éreztessék hatásukat idő kell, s nincs arra garancia, hogy ez be is következik - tette hozzá Manish Kabra, a cég európai részvény és kvantitatív stratégája.

A készpénz aránya csökkent egy kicsit a portfóliókban, az augusztusi átlagos 5,1 százalékos szintről 4,6 százalékra. Ez azonban a bank szerint nem jelenti azt, hogy a portfólió menedzserek ész nélkül igyekeznének kockázatot vállalni, a válaszadók még mindig nettó 22 százaléka felülsúlyozza a készpénzt.

A részvénykitettség emelkedett egy keveset, nettó 47 százalék felülsúlyozza ezt az eszközosztályt, ez 3 százalékpontos emelkedést jelent. A szektorok közötti mozgás viszonylag mérsékelt maradt, egyedül a nyersanyag és energetikai szektor tudott elkönyvelni nagyobb tőkebeáramlást a hónap során. A kötvényeket továbbra sem kedvelik, nettó 60 százalék súlyozza a fix hozamú papírokat alul a benchmarkjukhoz képest.

A nagy mozgások hiánya a befektetési bank elemzői szerint azt mutatja, hogy nem változott a konszenzus a világgazdaság növekedési kilátásait illetően, nettó 54 százalék szerint az növekedni fog a következő 12 hónapban. A globális profitkilátásokkal is hasonló a helyzet, nettó 37 százalék szerint a cégek nyeresége emelkedhet az elkövetkező 12 hónap során.

A befektetők érdekes módon egyre inkább azt szeretnék, ha a cégek osztalékfizetés és részvény visszavásárlás formájában a cégek pénzt juttatnának részvényeseiknek, a beruházásokat sürgetők tábora 6 százalékponttal, nettó 56 százalékosra csökkent.

Nem tetszik a skót szavazás

Az Egyesült Királysággal kapcsolatos hangulatra jelentősen rányomta bélyegét a közelgő skót népszavazás. Bár a szavazás kimeneteléről annak közeli időpontja miatt nem mondtak véleményt a megkérdezettek, azonban Nagy-Britannia a legkevésbé kedvelt befektetési célponttá vált. Az ország részvényeit a válaszadók nettó 16 százaléka alulsúlyozta portfóliójában.

A kilátásokkal kapcsolatban is hasonló a kép, nettó 14 százalék ezt a piacot szeretné a leginkább alulsúlyozni a következő 12 hónap során, s nettó 20 százalék szerint a brit cégek nyereségkilátásai a legrosszabbak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!