Megmutatjuk, hol érdemes tankolni

A környező országok közül mindössze Szlovákiában találni drágább üzemanyagot a magyarnál, északi szomszédunknál azonban csak a 95-ös benzinért kell többet fizetni, a gázolaj olcsóbb, mint Magyarországon. A teljes Európai Uniót tekintve is hasonló statisztika látszik: a 95-ös üzemanyagban elmarad az uniós átlagtól a magyar ár, gázolajért viszont még német társaiknál is többet fizetnek a magyar autósok.
Beke Károly, 2013. március 7. csütörtök, 14:42
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az EU 27 tagállamában átlagosan 1,555 euróba kerül egy liter 95-ös benzin, a magyar 1,496 eurós ár ennél 3,8 százalékkal alacsonyabb. A régióban csak Szlovéniában és Szlovákiában van ennél drágább benzin, a lengyeleknél és a románoknál viszont még az 1,4 eurót sem éri el a kiskereskedelmi ár. Európa legdrágább benzinjét a hollandok tankolják 1,851 euróért, meglepetésre a nehéz helyzetben lévő Olaszországban sem sokkal olcsóbb a 95-ös, ott 1,835 eurót kell fizetni egy literért.

A gázolaj tekintetében a Magyarországon tapasztalható 1,489 eurós literenkénti ár 1,7 százalékkal magasabb az unió átlagánál. A régióban viszont sehol nem kell ennyit fizetni egy liter dízelért, Ausztriában az 1,4 eurót sem éri el az ár, de még a Németországban tapasztalható 1,479 eurós literenkénti kiskereskedelmi ár is alacsonyabb a magyarnál. A gázolajért a legtöbbet Olaszországban kell fizetni, 1,755 eurót, ami kicsivel magasabb a svéd 1,739 eurós szintnél.

A közelmúltban a Bloomberg is készített egy globális összehasonlítást az üzemanyagárakról, melyből az derült ki, hogy a világon Magyarországon a 20. legdrágább a benzin, míg vásárlóerő-paritáson, vagyis a fizetésekhez viszonyítva ennél is előkelőbb helyen állunk, a 13. legdrágább üzemanyagot tankoljuk. A lap összegzése szerint egy gallon benzinért 7,21 dollárt kell adni Magyarországon, így a 37 dolláros átlagos napi fizetés 19 százalékát kell kifizetni 3,8 liter üzemanyagért. A magyar átlagfogyasztás 0,13 gallon naponta, így az átlagbér 2,6 százalékát fordítják üzemanyagra Magyarországon.

A 7,21 dolláros, januárban mért magyar kiskereskedelmi árnál a Bloomberg nem tapasztalt magasabbat a régióban, a lap cikke szerint Törökországban, Norvégiában és Hollandiában kell a legtöbbet fizetni. Érdekesség, hogy az eurózóna bajba jutott országai közül Olaszország, Görögország és Portugália is az első tízben van a ranglistán.

A 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti ára a régióban (euró)
95-ös benzinGázolaj
Szlovákia1,511,432
Szlovénia1,5491,411
Lengyelország1,3461,351
Csehország1,4351,424
Románia1,3751,384
Ausztria1,4481,38
Németország1,6531,479
Magyarország1,4961,489
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

brunn, 2013.03.07 18:01

coni!

A fideSS sok mindent mondott akkor (destruktív ellenzékben). Most viszont konstruktívan kormányoz.
Különben is, mint a Nagyvezíír nyilatkozataiból kiderült, nem kell olyan komolyan és szó szerint érteni, amit mond (vagy mondott, vagy mondani fog).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.03.07 17:17

a határ közelében lakók mind átjárnak tankolni, különösen dieselt.
az első osztrák kútnál meg sorban állnak a kamionok, teherautók , sok közülük magyar rendszámú.

egyébként látott már valaha is valaki kamiont, nagyteherautót magyarországon tankolni?

miközben irdatlan mennyiségű kamion megy át az országon nap mint nap.

vajon hánymilliárd forinttól esik el emiatt az ország?

lehet, hogy jobban járnánk ha, 20 ft-al olcsóbb lenne a diesel, akkor ez a sokezer kamion lehet, hogy itt tankolna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.07 16:10

Bizony, hogy olcsóbban lehet gázolajat tankolni például Burgenlandban. hHa 50 km-nél közelebb járok arra, hát át is megyek tankolni. Gázolajat, meg jóféle sört.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.03.07 16:03

Ellenzékben folyamatosan azt hallgattuk a Fidesztől, hogy az MSZP azonnal csökkentse az üzemanyag árát mert nagyon megdrágít mindent.

Most akkor miért nem csökkenti az ÁFA tartalmát amit nem szabályoz az Unió???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html