Kína engedélyt adott a legnagyobb hedge fundoknak arra, hogy forrásokat gyűjtsenek vagyonos polgárai körében - írja a Financial Times. Iparági források szerint a lépés fontos állomásnak tekinthető abból a szempontból, hogy a kínai állam egyre több apró engedményt tesz az eddig szigorú, a tőkeáramlásokat korlátozó szabályozási rendszerében. A legnagyobb hedge fundok beengedésével a kínai intézményeknek is lehetőségük nyílik arra, amitől eddig el voltak zárva - nevezetesen az eddig számukra nyitva álló kizárólag vételi pozíciókon alapuló stratégiák helyett olyan termékeket is vásárolhatnak majd, amelyek az árfolyamok eséséből profitálhatnak.

A Minősített Belföldi Korlátozott Partnerprogramnak nevezett akció keretében első lépésben több hedge fundot is megkeresnek, hogy regisztráltassák magukat Sanghajban. Egy a kínai kormányzathoz közelálló forrás szerint először a legnagyobb, legalább 10 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező alapokat hívják meg. Laurie Pinto, a North Square Blue Oak nevű londoni befektetési bank igazgatójának elmondása szerint már több hedge fund is felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, hogy regisztráltassák magukat, holott a lehetőséget hivatalosan még nem hirdették meg.

Éles verseny lehet

Ahogy az a kínai reformokkal kapcsoltban már megszokott, ez a kezdeményezés is lassan, óvatosan és vontatottan halad. Az előzetes elképzelések szerint egyelőre viszonylag alacsonyabb összeget, összesen nagyjából 5 milliárd dollárt engedélyeznének az első körben gyűjteni azon intézményi befektetők számára, akik átesnek a regisztrációs eljáráson. Ráadásul ezen az összegen osztozkodnia kellene az összes meghívott alapnak, s nem előre meghatározott kvóták alapján, hanem versenyeznének egymással azért, hogy minél nagyobb szeletet hasíthassanak ki maguknak a tortából.

Az elmúlt hónapokban kínai kormányzati körökben növekvő félelem volt tapasztalható az országból történő növekvő tőkekiáramlás miatt, így a mostani lépés azt is jelezheti, hogy ezt a kockázatot kezelhetőnek tartják.

Egyelőre az ingatlanbefektetés dívik

A kínaiak számára egyelőre meglehetősen kevés lehetőség nyílik arra, hogy megtakarításaikat diverzifikált módon fektessék be. A kínai belföldi részvénypiacot a hatalmas kisbefektetői túlsúly miatt sokan a kaszinóhoz hasonlítják, a vállalati kötvénypiac pedig meglehetősen fejletlen, a külföldi befektetési lehetőségek jelentős része pedig el van zárva a lakosság elől - emlékeztetett a pénzügyi lap. Más befektetési lehetőség nem lévén, a vagyonosabb kínaiak általában az ingatlanpiacon fektetik be megtakarításaik jelentős részét, s ez is hozzájárulhatott az országban kialakult ingatlanpiaci lufihoz, amelyet a kormányzat igyekszik viszonylag mérsékelt ütemben leengedni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!