Általános optimizmus uralkodott a héten a részvénypiacokon, ugyanakkor érdemi új hír makrogazdasági oldalról nem érkezett. Az üzleti szférában már jobban láthatóak a javulás jelei, a fogyasztó számára ez még nem mutatkozik, a munkaerőpiac továbbra is igen gyenge, a várakozásoknál jobb adatok ellenére, nem is beszélve az ingatlanpiacról. Ahogyan azonban eddig sem, most sem a fundamentumok azok, amelyek érdemben mozgatják a részvénypiacokat, továbbra is inkább a bőséges likviditás illetve az alternatív befektetési lehetőségek hiánya.

A korábban "zavaró" tényezők, mint a likviditás szűkítésről szóló kommentárok vagy a görög aggodalmak most azonban egyértelműen háttérbe szorultak. A fő kérdés az, hogy előbbi "zavaró" hírek hiánya önmagában elég lesz-e ahhoz, hogy új csúcsokat döntsön a piac. Ahhoz, hogy ezeken is át tudjanak lendülni, a Raiffeisen elemzői szerint valamilyen új katalizátorra lenne szükség. A Raiffeisen szakértőinek a várakozása szerint a beszerzési menedzser indexek, amelyek eddig a legerősebbek voltak a makroadatok közül, a közeljövőben inkább lefelé fordulhatnak, és ez a tény akadályozhatja az érdemi csúcsdöntést. Az eheti mozgással azonban a piacok kiszélesítették kereskedési sávjaikat, ezek teteje a legtöbb vezető piac esetében a korábbi lokális csúcsok lehetnek (S&P esetében 1150pont).

Bármilyen vételi kitettséget azonban csak abban az esetben érdemes tovább növelni, ha meggyőzően át tud ezeken is haladni a piac. Addig a kiszélesített kereskedési sáv az irányadó (S&P esetében 1080-1150). Az elemzés szerint könnyen lehet, hogy igen jó ideig ebben a sávban fog mozogni a piac.


A hazai piacon is több papír tudta felfelé szélesíteni kereskedési sávját. Az OTP számára 5800-6000-es ellenállási sáv leküzdésével immáron 6250-ig adott a tér felfelé, a sáv alja 5400 körül lehet továbbra is. A Mol is átküzdötte magát a 18 000-en, első körben 18 800 forint lehet a következő megálló. A többi papír közül egyedül az Egis, amelyben már esély mutatkozik, hogy kitörjön korábbi sávjából, miután 19 500 forint felett zárt. Azonban ez még nem tekinthető véglegesnek, és egyébként is kevésbé valószínű, hogy hasonló katalizátor hatással legyen a papírra ez az esemény, mint egy magasabb bétájú papírra. A Richter-ben nincs változás, továbbra is 40 000-42 000 forint a sáv. Az MTelekom továbbra is a 670-725-ös kereskedési sávjában tud csak mozogni. A piacok felfelé való kitörésével azonban nőtt az esélye, hogy a felső ellenálláson át tudjon idővel haladni. Mindez persze csak abban az esetben lehet, ha a jelenlegi piaci környezet kitart olyan sokáig, hogy időben jobban megközelítsük az osztalékfizetést. Az igazi rally hagyományosan 1.5 hónappal előtte szokott kezdődni, az osztalékszelvény vágása pedig április végén várható. A pozíciókat azonban érdemes tartani a Raiffeisen elemzői szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!