Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a tokiói értéktőzsde irányadó indexe a pánik kellős közepén 5,36 százalékos mínuszban zárt, a vezető nyugat-európai tőzsdék már csak 2 és 2,8 százalék közötti veszteségben nyitottak, noha a határidős jegyzések még több 4 százalékos csökkenést vetítettek előre.

Délelőtt fokozatosan csökkentek a mínuszok, így 11 óra körül a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a frankfurti DAX 0,66 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig csak 0,97 százalékos veszteségben állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,14 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,40 százalékkal esett vissza. Londonban még az is előfordult néhány percre, hogy az irányadó index nyereséges tartományba kapaszkodott fel.

New Yorkban is javult a hangulat

Az amerikai határidős jegyzésekben a Dow Jones 1,81 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok S&P 500-as mutatója 2,07 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,48 százalékos mínuszban áll, szemben a kora reggeli több mint 3,5 és 4,5 százalék körüli veszteségekkel.

A válság idején az egyik legbiztosabb menedéknek számító tízéves német államkötvény (Bund) hozama kétheti mélypontra esett, de emelkedésnek indult a Trump győzelmét kísérő kezdeti sokk oldódásával. A 10 éves Bund hozama 8 bázisponttal 0,09 százalékra süllyedt, majd 0,14 százalékra emelkedett, ami napi szinten még mindig 4 bázispontos esést jelent. Az euróövezeti perifériás kötvények, így a portugál és az olasz államkötvények hozama enyhén emelkedett, miközben a befektetők szabadultak kockázatos eszközeiktől.

Esik az olajár

Az olaj világpiaci ára emelkedésre váltott késő délelőtt. Közép-európai idő szerint szerda délelőtt fél 12 körül az északi-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 46,20 dollárba került, 16 centtel, 0,35 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 14 centtel, 0,31 százalékkal, 45,12 dollárra nőtt. Napi mélypontján a Brent mindössze 44,41 dollárba, a WTI pedig 43,10 dollárba került, ami 3,55 százalékos, illetve 4,18 százalékos mínuszt jelentett.

Az Egyesült államok 45. elnökévé megválasztott Donald Trump győzelmi beszédében - a választási kampányban eluralkodott mély megosztottságra utalva - kifejtette: "eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit... hogy ismét egymásra találjunk és egységes nép legyünk".

Trump komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért, s arra is ígéretet tett, hogy - ahogyan a kampányának jelszava is fogalmazott: - Amerikát ismét naggyá teszi. "Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést" - fogalmazott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!