Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előrendelések során letett 1000 dolláros előleggel számolva 325 millió dollár folyhat be a céghez, a 35 000 dolláros eladási árral számolva pedig mintegy 14 milliárd dolláros jövőbeli bevételt jelenthet a cégnek. A Tesla bejelentése szerint a hatalmas vásárlói érdeklődés a történelem legsikeresebb debütálását jelenti egy új termék vonatkozásában. Az autók leszállítását a mostani ígéretek szerint 2017 végén kezdené el a társaság.

A piac azonban tegnap már nem örült annyira a bejelentésnek, a Tesla részvények árfolyama tegnap már 3 százalékot esett, miután a Model 3 bemutatója óta 13 százalékkal drágult. Az elmúlt egy év folyamán 27 százalékkal emelkedett az elektromos autókat gyártó cég részvényeinek ára.

A Marketwatch szerint a nagy emelkedés utáni természetes korrekció mellett a tegnapi esésben szerepet játszhatott az is, hogy bár a Model 3 miatt a cég kilátásai kedvezőek, azonban az idei eredményeket elsősorban a már most piacon lévő modelljei fogják befolyásolni. A hét elején a cég már jelezte, hogy első negyedéves árbevétele elmarad a korábban várttól, elsősorban azért, mert tavaly szeptemberben bemutatott városi terepjárójának,a Model X-nek gyártási számai nem megfelelően alakultak alkatrészhiány miatt. A cég igyekezte megnyugtatni a befektetőket, hogy idén 80-90 ezer autó leszállítását tervezik, tavaly összesen 50 ezer autót értékesítettek.

A múlt heti bemutatón ismertetett tervek szerint 2020-ig összesen félmillió autó gyártását és értékesítését tervezik.

A Goldman elemzői szerint a piac azután, hogy megemésztette a Model 3 iránti brutális keresletet, most a Model X gyártási és eladási adataira fog koncentrálni. Ez ugyanis megfelelő jelzés lehet arra nézve, hogy a cég mennyire lesz képes a sokkal konzervatívabb Model 3 esetében megfelelni az elképesztően nagy keresletnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!