Péntek délután 293,70 forintot kellett fizetni egy euróért, ez nagyjából megegyezett a csütörtöki értékkel. A dollárral szemben 223,08-ig gyengült a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 239,33 forintot ért. Közben az euró ismét gyengült a dollárral szemben1,31565-nél állt a keresztárfolyam.

A forintot elsősorban a Brüsszelből érkező hírek gyengítették, hiszen az Európai Bizottság friss előrejelzése az idei évre és 2014-re is 3 százalék feletti költségvetési hiányt tartalmaz. Ennek alapján valószínűleg csak akkor van esélyünk kikerülni a túlzottdeficit eljárás alól, ha tavasszal további kiigazító csomagot jelent be a kormány. Nem tett jót a magyar devizának az sem, hogy az MNB pénteken publikált elemzése átmenetileg az államadósság emelkedésével számol.

Az euró számára rossz hír volt, hogy a bankok az előzetesen vártnál kevesebbet fizetnének vissza a tavaly felvett három éves hitelből (LTRO). Az elemzők arra számítottak, hogy 125 milliárd euró vándorol vissza az ECB-hez, ezzel szemben az előzetes bejelentések alapján mindössze 61,1 milliárdot törlesztenének a pénzintézetek a jövő héten.

A magyar kötvénypiacot nem mozgatta meg a brüsszeli jelentés, a másodpiaci referenciahozamok alig mozdultak. A legnagyobb növekedés a három hónapos diszkont kincstárjegyek esetében volt, melyek jegyzése 4 bázisponttal 5,07 százalékra emelkedett, míg a másik irányba a 3 és a 10 éves papírok vezették a csökkenést 3-3 bázisponttal. Így a referenciahozamok a nap végén 4,95 százalék és 6,28 százalék között szóródtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!