BUX
39138

Megrángatták a forintot, drágult a dollár

A parlamenti választások első fordulója előtti utolsó kereskedési napon gyenge forgalom mellett széles sávban ingadozott a forint a bankközi devizapiacon. Délutánra ismét a délelőtti szint volt az érvényes.

Ádám Viktor, 2006. április 7. péntek, 17:20

A csütörtöki, kétéves csúcsot jelentő, 269 feletti szint és rendkívül erős forgalom után pénteken csekély érdeklődés mellett korrigált az euró forintkurzusa.

Árfolyammozgásban nem volt hiány: délelőtt 267,50 alatt állt a jegyzés, majd délre 1 forinttal feljebb szökött, hogy azután újra irányt váltva 266,50 környékéig essen. A vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok lendületet adtak a dollárnak, a forint ezzel párhuzamosan gyengült, az euró jegyzése 268 fölé ugrott. Délután öt óra tájban újabb korrekciót követően ismét a délelőttinek megfelelő szint volt az érvényes.
Az amerikai fizetőeszköz euróhoz viszonyított látványos erősödése - a keresztárfolyam 1,2120 körüli szintre esett - a dollár forintkurzusán is éreztette hatását, a jegyzés 220,50 fölé került, a mélypont 218 közelében volt.

Az MTI összefoglalója szerint a jövő csütörtökre meghirdetett, öt- és tízéves államkötvény-aukció lesz az utolsó parlamenti választások második fordulója előtt, kimenetele jelzésértékű lehet a magyar gazdáság iránti bizalom tekintetében.
A forint jövő heti árfolyamalakulása szempontjából meghatározó lesz a választások első fordulójának kimenetele, a hétfő délutánra csúsztatott, lapértesülések szerint durvának ígérkező márciusi államháztartási adat, illetve a keddi inflációs mutató. Az MNB monetáris tanácsa hétfőn ülésezik, ám ez nem kamatdöntő esemény lesz - az alaprátáról a parlamenti választások második fordulója utáni első napon, április 24-én foglalkozik legközelebb a testület, de májusig kevesen várnak kamatemelést.