Megroggyanhat az euró - mi lesz most?

A nagy jegybankok monetáris politikájának alakulására specializálódott hedge fundok növelték tétjeiket, amelyekkel az euró gyengüléséből profitálhatnak. Arra számítanak, hogy az ECB mai ülésén újabb, az eurót gyengítő lépések következhetnek.
Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 10:38
Fotó: Reuters

A globális makro hedge fundok, amelyek pénzügyi eszközök széles skáláját felhasználva igyekeznek meglovagolni a globális tőkepiacokon uralkodó trendeket, növelték az euró gyengülésére játszó nyitott pozícióik nagyságát az ECB mai ülése előtt - írta a Financial Times. Eszközeiken belül az ilyen típusú pozíciók állománya 14 százalékról 18 százalékra emelkedett  a Lyxor nevű, 21 milliárd dollárt kezelő cég adatai szerint. (A Lyxor által összegyűjtött adatok 100, összesen 12 milliárd dollárt kezelő alap kereskedési pozícióján alapulnak.)

Az euró tavalyi erősödésének megállítása az egyik elsődleges céllá vált az ECB számára a defláció elleni küzdelemben. Mióta Mario Draghi, az ECB elnöke május elején kijelentette, hogy a bank újabb lépéseket kíván tenni, az euró/dollár keresztárfolyam 1,4 közeléből három hónapos mélypontra, 1,36-ra esett. A globális makro hedge fundok arra számítva, hogy az ECB részéről unortodox, az euró gyengítő lépésekre lehet majd számítani, folyamatosan növelték az euró esésre játszó pozícióik mértékét.

euró/dollár napos
Alfatrader

A pozitív profitot produkáló üzletekre nagy szükséges lehet ezeknek az alapoknak, mivel az idei teljesítményük eddig nem túl fényes. A tavaly jól hozó üzletek közül ugyanis idén számos veszteségbe fordult idén. Tavaly az alapkezelők körében nagy sláger volt a japán üzlet, sokan fogadtak a japán jen leértékelődésére a vezető devizákkal szemben. Úgy gondolták, hogy a japán kormány komoly lépéseket tesz majd a jen gyengítése érdekében, ezzel is élénkítve az exportorientált japán gazdaságot.

dollár/jen napos
Alfatrader

Az év egy részében ez kifejezetten jó elgondolásnak bizonyult, azonban nem mindenkinek sikerült jól meglovagolnia a trendet. Sok nagy hedge fund, mint például a legendás Brewan Howard például nem igazán tudott ezen a pozíción nyerni, legalábbis ez derült ki befektetőinek írt leveléből.

A várakozások szerint az ECB mai ülése után további kamatcsökkentésről adhat majd tájékoztatást, sokak szerint a bankok által a banknál elhelyezett rövidtávú betétek esetében a negatív kamatláb bevezetése sem kizárt. A jegybank ezenkívül felhasználhatja likviditásbővítésre alkalmas eszközeit is, hogy élénkíteni próbálja a banki hitelezést a kis- és középvállalatok számára, főleg az euróválság által jobban sújtott perifériás tagállamokban.

A csökkenő kamatszint és az ECB mérlegének várt további bővítése ugyan gyengítheti az eurót, azonban elképzelhető, hogy az eurózóna gazdaságának talpra állása nyomán a régióba áramló tőkebeáramlás semlegesítheti ezt a hatást - írta a pénzügyi lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.06.05 17:04

Megroggyanhat az euró - mi lesz most?

A FORINT, figyelembe veve a magyar gazdasagi eredmenyeket es az EURO gyengüleset erösödesnek fog indulni:

EUR/HUF 296

Draghi nem okozott csalódást: az ECB egy sor olyan intézkedést hozott, ami pénzt juttat a bankoknak. Ugyanakkor nem döntött átfogó monetáris enyhítés mellett.

A bankok mar igy is minden penzt a tözsdere vittek, a gazdasagnak nem adtak tovabb.


FIGYELEM. A tözsden a papirok tul vannak ertekelve, hiszen gazdasagi fellendüles minimalis vagy nincs, minden penz a bankokhoz ment, akik felfujtak a tözsdet!KASZINO MENTALITAS. Ezek soha nem tanulnak.

A tözsden a RESZVENYEKET ELADNI, A NYERESEGET REALIZALNI!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html