Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

A részvényárfolyamok drámai zuhanása valóságos befektetői lázat váltott ki olyanok körében is, akik eddig nem tőzsdéztek, esetleg nem is fontolgatták a kereskedés megkezdését, vagy korábban csináltak ilyet, de abbahagyták. Az elsősorban internetes kereskedésre kihegyezett KBC Equitas Vigadó téri főpénztárában már másfél hete pénteken kígyózó sorok álltak és a kijelölt bankfiókokban is sorra nyitották a számlákat. Nem volt ritka a napokban az, hogy egy nap alatt annyi nyitás történt, mint máskor egy hónapban - mondták el a cégnél. A leendő, a tőzsdét éppen csak kóstolgatni kezdő kisbefektetők egyébként az Equitas online-platformjánál találhatják a legalacsonyabb díjakat; az értékpapírszámla-nyitás és -vezetés ingyenes, az azonnali részvénypiacon adott, teljesült megbízások jutaléka 0,25 százalék, de legalább 150 forint, daytrade esetén 0,15 százalék, ugyanekkora minimummal.



A hasonlóan internetes kereskedési rendszert kínáló Erste Befektetési Zrt.-nél is fokozott érdeklődés mutatkozott. A csúcsnap a nagy pénteki beszakadást követő hétfő volt, ekkor 266 új számlát nyitottak NetBroker-hozzáféréssel együtt, míg a 2008-as napi átlag 20-50 közé esett - mondta el lapunknak Bozsik Balázs, az elektronikus értékesítési csatornák igazgatója.
Hozzátette, a hét többi napján is az átlagos érték 2-3-szorosa volt a számlanyitások mennyisége és az általuk regisztrált internetes kötések száma is ugrásszerűen megugrott. Az Erste Befektetési Zrt.-nél egyébként az internetes azonnali piaci kötések jutaléka 0,45 százalék, de legalább 250 forint, míg daytrade esetén csak az üzlet megnyitására (a nyitólábra) számítják fel a jutalékot. A számlanyitás itt is ingyenes, a számlavezetés forgalomfüggő, a NetBroker-felhasználók számára 50 millió forint alatti havi átlagérték esetén a forgalom 0,01 százaléka havonta, de legalább 125 forint.

A Buda-Cashnél is a megszokott számlanyitások többszörösét tapasztalták az elmúlt héten. Az új befektetők tőkeerejét tekintve vegyes a kép, de elsősorban a magyar részvénypiac iránt tanúsítanak érdeklődést az új ügyfelek - mondta el Bácsi Sándor kereskedési igazgató. A brókerháznál a számlanyitás ingyenes, míg a számlavezetésért 2800 forintot kell fizetni negyedévente. A tőzsdei azonnali megbízások jutaléka a kötésérték 1 százaléka, de legalább 3000 forint, míg a daytrade esetében az alapérték fele, ez azonban - a lebonyolított forgalom alapján - egyéni megállapodás tárgyát képezheti.

Számszerűen kimutatható növekedés, a jellemző mennyiség sokszorosa volt érzékelhető a számlanyitások terén a Cashline-nál - mondta Turcsik Melinda front-office-vezető. A vegyes tőkeerőt képviselő új ügyfelek különböző piacok iránt érdeklődnek, a kisbefektetők értelemszerűen elsősorban a magyar részvények, míg a nagyobb összeget befektetők a magyar és külföldi részvénypiacok, illetve a devizaelszámolású (főként dollárban és euróban denominált) instrumentumok iránt érdeklődnek. A Cashline-nál az elektronikus díjcsomag igénybevételével a számlanyitás ingyenes, míg az alapdíjcsomag esetében 500 forint. Az új lakossági ügyfelek egyébként a III. díjcsomagba kerülnek, itt a prompt megbízások jutaléka 0,5 százalék, de minimum 3000 forint. Ennél kedvezőbb díjcsomagot a Cashline engedélyezhet saját mérlegelési jogkörén belül. A besorolásnál figyelembe veszik az ügyfél által generált forgalmat és díjbevételt, illetve az üzletszabályzatban meghatározott kötelezettségeinek teljesítését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!