A kommentárok ugyanis egyre szkeptikusabbá váltak a segítség hasznosságát illetően, nyilvánvalóvá vált, újabb adósságlevelek kibocsátásával nem lehet kezelni egy adósság-válságot. A csomag legfeljebb rövid távú megoldást jelent, hosszabb távon mindenkép az államháztartások rendbetételére lesz szükség a piacok megnyugtatásához.

A rossz hangulatot reggel a megugró kínai infláció tovább rontotta, így az európai tőzsdék a hétfői látványos száguldást követően meredeken lefelé korrigáltak. Az esésben - akárcsak az emelkedésben - a bankpapírok jártak az élen, igaz a hétfői plusznak csak egy tördékét adták vissza. Az eufóriában 21 százalékkal dráguló Banco Santander 3,7 százalékot veszített értékéből, a Barclays 1,2 százalékkal lett olcsóbb.

A bányászattal foglakozó cégek árfolyamát a csökkenő nyersanyagárak nyomták lefelé, a BHP Billiton és a Rio Tinto is több mint két százalékot veszített értékéből. A gyatra negyedéves teljesítményről beszámoló német Solarworld 6,9 százalékkal lett olcsóbb.

Az euró sem tudott talpra állni, értéke 1,2693-ra esett a dollárral szemben attól a félelemtől, hogy Európa majd nem tud megálljt parancsolni az eladósodásnak.

A nap végén egy kis megnyugvást hozott a piacokra a pletyka, miszerint Nagy-Britanniában hamarosan végéhez érnek a kormányalakítási tárgyalások, az új kabinet pedig deficitcsökkentésbe fog majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!