Igen gyorsan megfordult a széljárás a Budapesti Értéktőzsdén, s a BUX index egy hét leforgása alatt három hét nyereségének felét elvesztette. A hétfői áreséssel meg is tört a március közepe óta tartó emelkedő trend vonala, s a hozzá tartozó RSI-é szintúgy, ami arra utal, hogy az emelkedés eme hulláma végleg megtört a BÉT-en, ha újra emelkedni tudna a BUX, azt már más erők fogják mozgatni.

Ugyanakkor a november eleje óta, a sáv aljáról, 20 000 pont körüli szintről tartó mozgásra még nem kell keresztet vetni, az ahhoz tartó RSI-trend még nem tört, mint ahogy az egyelőre csak két pont által kijelölt ehhez tartozó hosszabb, enyhébb lejtésű trendvonal sem. Ez jelenleg 22 230 pontnál várja támaszként az indexet, felette a sokak által figyelt 200 napos és a trendhez tartozó 50 napos mozgóátlag is 22 956 és 22 607 pontnál. Csak ezen szintek sérülése esetén lehetne az emelkedő trendet véglegesen temetni a BÉT-en. A már említett 5 hónapos trendvonal erejét egyelőre mutatja, hogy a hozzá tartozó "visszatérési" vonal állította meg az index emelkedését, s ezzel trendcsatorna is kialakult a vezető indexben.

A közel egy éve tartó sávozással kapcsolatban a szakirodalom úgy tartja, inkább trendfolytató, semmint trendfordító alakzat, ami pesszimizmusra adhat okot. Mindazonáltal a mostani, a jelek szerint egyelőre sikertelen kitörés a sávból reményt adhat, a sávozásnál ugyanis gyakoribb jelenség a korai kitörés, semmint a fals mozgás. Azaz jelenleg nagyobb az esély, hogy középtávon mégis felfelé búcsúzik a BUX a 20 ezer és a 23 800 pont jellemezte értéktartományból.

A blue chipek eközben vegyes képet mutatnak. A Magyar Telekom részvényei ugyan törték középtávú csökkenő trendjüket, ám a 610 és 620 forint közötti masszív ellenállási zónával egyelőre nem tudnak megbirkózni. A fő kérdés a távközlési részvény esetében az, hogy mi az erősebb. A rövidebb, egészségesnek tűnő emelkedő, vagy a hosszabb távú és igen erős csökkenő trend a papír piacán.

A Mol részvényei hosszabb távú emelkedő trendcsatornájukon belül − 25 700 forintnál annak tetejéről fordulva − egyelőre korrekciót hajtanak végre, a rövidebb távú emelkedő trend végéről 23 000 forint alatti zárásoknál lehetne beszélni. Ekkor céljuk a hosszú trendcsatorna alja lehet, 20 000 forint körüli szinten. A trendhez tartozó oszcillátor trendje már sérült, így ez utóbbi a valószínűbb forgatókönyv.

A Richter masszív eső trendjéből nem tud szabadulni, a 40 000 forintra tett sikertelen kirándulással újabb, alacsonyabb csúcs alakult ki a részvény árfolyamában, így nem lenne meglepő, ha a közeljövőben ehhez alacsonyabb mélypontot is produkálna a korábbi, immár támaszként funkcionáló 35 900 forintos szint alatt.

A nagy kérdés az OTP teljesítménye, a bankrészvény 6000 forintnál sikeres kitörést hajtott végre egy emelkedő háromszögből, s az elmúlt napok zuhanása ennek fényében csak az áttört ellenállási szint tesztelésének volt tekinthető. Egy 5900 forint alatti zárás azonban már a rövid emelkedő trend végét jelentené, ekkor masszív támaszként az 5400 és 5500 forint közötti zóna kerülhetne képbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!