Jól megijedtek a tőkepiaci szakemberek az Egyesült Államokban az elmúlt két hét eseményei után - derül ki az Investor Intelligence Services hangulati felméréséből. Egy héttel korábban a nagy napon belüli esés ellenére a tanácsadók optimizmusa még alig morzsolódott lefelé a szélsőségesnek nevezhető tartományból, erre a hétre azonban a helyzet alaposan megváltozott.

A szervezet felmérésének adatai szerint a figyelt hírlevélírók 47,2 százaléka bízik már csak a részvényárfolyamok további emelkedésében, s 24,7 százalék gondolja úgy, hogy esni fognak a jegyzések. Ezek az adatok egy héttel korábban még 56 és 18,7 százalékok voltak. A Bull/Bear arány így 1,91-re csökkent a 3 közeli értékekről, amely általában középtávú piaci tetőket szokott kísérni.


Bár a hangulati felmérések önmagukban nem jelzik előre a piac alakulását, azonban piaci elemzők szoros figyelemmel követik az indexek alakulását, hiszen ha azok szélsőséges tartományba mozdulnak el, akkor várhatóan egy ellentétes irányú mozgás következik a piacon, mivel a szélsőséges érték általában a szereplők szélsőséges pozicionáltságára utal.

Az elmúlt heteket megelőzően utoljára január közepén emelkedett a Bull/Bear arány 3 fölé, majd az akkor nagy korrekcióban egészen 1,2-1,3-ig zuhant, amíg a február elején végre fordulni tudott a piac. A 3 feletti értéket még 2007 nyarán és őszén lehetett mérni, igaz emelkedés akkor indult mindkét esetben a piacon, amikor az arány 1,3 alá csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!