Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Davor Stern az INA felügyelőbizottságának elnöke kezdeményezi, hogy a horvát kormány vizsgálja felül a 2009-es menedzsment szerződést, amely a Molnak irányítási jogokat adott az INA felett, és egy jogászcsapatot fogadott fel, hogy megvizsgálja a Mol menedzsment gyakorlatát. Stern a gazdasági minisztériumnak küldött javaslatában egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely az előző, Ivo Sanader által vezetett kormány által kötött megállapodást venné górcső alá.
Eközben a horvát pénzügyi felügyelet is bekeményített, azzal vádolja a Molt, hogy befolyásolta a piacot, miután decemberi ajánlatában nem tárta föl: egyetlen célja a többségi részesedés megszerzése volt.

Az INA felügyelőbizottsága úgy áll össze, hogy a Mol és a kormány részéről is vannak benne delegáltak, az elnököt pedig a kormány képviselői közül választják. A mostani hír azt jelenti, hogy a horvátok új frontot nyitnak a Mollal szemben, ami kellemetlen lehet az ottani választási kampány közeledtével. Császár Péter a KBC elemzője ugyanakkor úgy véli, ez a lépés nem fogja befolyásolni az INA termelését, vagy a finomítókkal kapcsolatos fejlesztési stratégiát és nem lesz negatív hatással a Mol-részvények árfolyamára sem, mivel a Horvátországból érkező negatív hírek már beépültek az árfolyamba.

Az elemző szerint nem volt szerencsés lépés a Mol decemberben, az INA közkézen lévő részvényeire tett vételi ajánlata. A magyar társaság enélkül is konszolidálhatta és irányíthatta az INA-t, s csak felesleges támadási felületet adott. A horvát nemzeti olajvállalattal kapcsolatos érzékenységet a politikusok így könnyebben kampánycélokra használhatják.

A Mol nemrég jelentette be, hogy megállapodott a horvát kormánnyal az INA 2010-es nyereségéből fizetendő osztalékról: a nyereség felét fizetik ki, a másik felét pedig fejlesztésekre fordítják. A bejelentésből arra lehetett következtetni, hogy csendesedik a magyar olajcég elleni kampány, illetve, hogy a felszínen zajló támadások mögött valójában a napi operatív ügyek a normális mederben folynak. A Mol is a jó viszony jeleként mutatta be, hogy sikerült a megállapodás az INA-osztalékról.

Korábban több elemző vélekedett úgy, ameddig a menedzsment szerződés életben van, addig a Molnak nagy problémája nem lehet, a vállalatirányítási szerződés esetleges átalakítása viszont jelentős veszélyt jelentene. Erről persze egyelőre nincs szó, de a vizsgálóbizottság ötlete megerősíti azokat a korábbi elemzői véleményeket, hogy hatalmas a politikai kockázat a Mol számára Horvátországban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!