A londoni FTSE-100 fél százalékot, a frankfurti DAX 0,9 százalékot, párizsi CAC-40 1,6 százalékot vesztett értékéből, milánói FTSE Mib pedig két százalékkal esett. Az általános rossz hangulatban két részvény kiemelkedően nagy bukást mutatott be. A dán szélturbinagyártó Vestas Wind Systems pedig azért zuhant 20 százalékot, mert profitfigyelmeztetést adott ki: a várt 255 millió eurós profit helyett nullszaldós eredményt várnak. Az UniCredit tőkeemelési tervét pedig meglehetősen rosszul fogadták a piacok (az olasz bank 43 százalékos diszkonttal adna el részvényeket), az árfolyam közel 15 százalékkal zuhant.

Nem tett jót az olasz és spanyol bankrészvényeknek az sem, hogy a déli országok kötvényhozamai újra emelkedésnek indultak, ezért az ECB is beavatkozott a másodlagos piacon. Egy spanyol lapértesülés szerint raádásul az ország az EFSF és az IMF hiteleiből tőkésítené fel bankjait, így nem meglepő, hogy a Banco Santander értéke 3,9, a BBVA-é pedig 2,9 százalékkal morzsolódott le. A portugál Banco Comercial Portugues 12 százalékot zuhant.

Párizsban a telekommunikációs szektorban jöttek a nagy esések az Acme Packet korábbi profitfigyelmeztetése miatt (az Alcatel-Lucent közel 7 százalékot esett), az EDF pedig egy hatósági döntés miatt vesztett 5,1 százalékot. Az árupiaci visszaesés pedig leginkább Londonban okozott esést a részvénypiacon, a Glencore például 3,4 százalékos mínuszban zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!