Realistának tartja a Pénzügyminisztérium azon prognózisát a JP Morgan, amely szerint az első félévben az éves államháztartási deficitcél 83 százaléka összejöhet. A befektetési bank elemzői ugyanakkor megjegyzik: nem valószínű, hogy az idei büdzsét olyan, egyszeri, nagyobb bevételek támogatnák meg, mint a Budapest Airport tavalyi eladásából származó összeg. (A NAPI Online kérdésére korábban hasonlóan vélekedett Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is.) A második félév tehát kérdéses, így az éves deficit meghaladhatja a kormány által várt, 6,1 százalékos GDP-arányos szintet, és elérheti a 9 százalékot is.

A JP Morgan arra számít, hogy az MNB az idén nem változtat az alapkamat 6,0 százalékos szintjén, az első emelés 2007 elején jöhet. Az elemzők úgy vélik, a monetáris tanács tagjai megvárják a választások utáni fiskális politikai döntéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!