BUX

Megszaladhat a hiány, jövőre emelhet az MNB - JP Morgan

A JP Morgan szerint a PM első félévi hiányprognózisa ugyan reálisnak tűnik, az éves deficit azonban túllőhet a kormányzati célon. Az MNB legkorábban 2007 elején emelhet kamatot.

NAPI Online, 2006. április 20. csütörtök, 13:34

Realistának tartja a Pénzügyminisztérium azon prognózisát a JP Morgan, amely szerint az első félévben az éves államháztartási deficitcél 83 százaléka összejöhet. A befektetési bank elemzői ugyanakkor megjegyzik: nem valószínű, hogy az idei büdzsét olyan, egyszeri, nagyobb bevételek támogatnák meg, mint a Budapest Airport tavalyi eladásából származó összeg. (A NAPI Online kérdésére korábban hasonlóan vélekedett Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is.) A második félév tehát kérdéses, így az éves deficit meghaladhatja a kormány által várt, 6,1 százalékos GDP-arányos szintet, és elérheti a 9 százalékot is.


A JP Morgan arra számít, hogy az MNB az idén nem változtat az alapkamat 6,0 százalékos szintjén, az első emelés 2007 elején jöhet. Az elemzők úgy vélik, a monetáris tanács tagjai megvárják a választások utáni fiskális politikai döntéseket.