A társaság a 15,635 milliárd forint osztalékot a magyar számviteli törvény szerinti 2015. évi 20,393 milliárd forint nettó eredményéből fizeti ki, a fennmaradó 4,757 milliárd forintot pedig eredménytartalékba helyezi.

Az osztalék kifizetésének első napja május 25., a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja május 13.

A közgyűlésen a részvényesek 66,67 százaléka jelent meg. A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált éves jelentést a közgyűlés 1207 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 31,547 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá. A csoport konszolidált árbevétele tavaly 656,34 milliárd forint volt a 2014. évi 626,45 milliárd forint után.

A vállalat a 2015-ös üzleti évben kiválóan teljesített az összes fontos piaci szegmensben, növelte részesedését mind a mobil-, mind pedig a vezetékes internet piacán - mondta Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatója az igazgatóság jelentését ismertetve. Az előző évekhez hasonlóan folytatódott a kiskereskedelmi bevételek szerkezetének átstrukturálódása, a hangbevételek tovább csökkentek, amit ellensúlyozott azonban az adat- és a televíziós szolgáltatásokból származó bevételek jelentős emelkedése.

A vezérigazgató a javuló magyar gazdasági környezetet pozitív tényezőként értékelte, a GDP növekedése és a kormányzati intézkedések kedvezően hatottak a lakossági fogyasztásra.

Megjegyezte, hogy a társaság energiaszolgáltatásból származó összes bevétele - az üzleti szegmens bővülésének köszönhetően - is növekedett, annak ellenére, hogy a Magyar Telekom 2015. augusztus 1-jén kilépett a lakossági gázszolgáltatásból.

Az idei célkitűzések ismertetésekor Christopher Mattheisen megismételte a már korábban nyilvánosságra hozott terveket, amelyek szerint a Telekom évenként növekvő EBITDA-ra (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményre) számít, mindazonáltal az energiapiaci kilépés miatt az árbevétel 2016-ban átmenetileg akár 10 százalékkal csökkenhet, idén mintegy 580 milliárd forint lehet, a továbbiakban viszont fokozatosan emelkedik majd. Az eredményektől függően a részvényenként kifizetett osztalék 2017-ben akár 25 forintra is emelkedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!