Nyolcvan millió forintos eredményt ért el az Alteo idén az első negyedévben, aki 67 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - tette közzé a társaság a BÉT honlapján. A gyorsjelentésben a cég ennek ellenére sikeresnek ítéli meg az első három hónapját, amit azzal magyaráznak, hogy a profit a terveiknek megfelelően alakult. A tavalyinál kisebb eredményt a cég azzal  a villamos energia kötelező átvételi szabályozásában bekövetkezett változásokkal magyarázza.  Ennek hatására ugyanakkor számítottak, és üzemelési modellt is váltottak a győri és a soproni erőművekben.

A gyorsjelentésből az is kiderül, hogy az árbevétel valóban csupán 3,7 százalékkal csökkent 1,68 milliárd forintra.A visszaesés egyik fő oka, hogy a két hagyományos, földgáz alapú  erőművűk működési modellj megváltozott 2011-től. A Győri Erőmű Kft. szabad piaci áron értékesíti a villamos energiát, ezért ennek árbevétele alacsonyabb a korábbi KÁT átvételi értéknél. Ráadásul mivel a megtermelt villamos-energiát a tavalyi évvel ellentétben nem a KÁTmérlegkörbe, hanem az ALTEO Nyrt saját mérlegkörébe értékesíti, így a konszolidáláskor teljes egészében kiszűrik. A Soproni Erőmű Kft. továbbra is
KÁT-os rendszerben értékesíti a villamos energiát, de a szabályozás miatt 15 százalékkal csökkentett áron. Mindezek összesített hatása a csoport szintú árbevételben 170  millió forintos csökkenést eredményezett.

Mindenesetre a gyorsjelentésből az is kiderül, hogy a Győri Erőmű így is nyereségesen tud működni, azonban a Soproni már nem, így ennek a működési modelljét is át akarják alakítani. Emellett egy 250 millió forintos beruházást is végrehajtanak ez utóbbiban, a hatékonyabb működés érdekében.

Mindezek mellett az ágazati különadó is elvitt a tavalyi évhez képest plusz 3,4 millió forintot. A cég várakozásai szerint az idei évben az konszolidált árbevételben és az eredményességben megfigyelhető szezonális hatások a tavalyihoz képest mérséklődnek, mivel a hőerőművek termelése kiegyenlítettebb, és az egyre növekvő villamos energia kereskedelmi portfólió is egyre nagyobb mértékben simítja ki az általuk okozott negyedévek közötti eltéréseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!