Az OTP második negyedéve az elsőnél valamivel nagyobb működési eredményt hozott, ám a 192 milliárd forintra rúgó korrekciós tételek (árfolyamrés 41, egyoldalú szerződésmódosítások vélelmezett - ám a bank által vitatott - tisztességtelen volta 177, ukrán goodwill leírás 12, krími működés beszüntetése 8 milliárd forint) végül 153 milliárdos, történelmi mínuszba fordították az eredményt. Bencsik László vezérigazgató-helyettes azonban pozitív jeleket is kiemelt az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján.

A napokban publikált második negyedéves 3,9 százalékos GDP-adat is alátámasztja az OTP által az idei évre várt 3 százalék feletti hazai növekedési ütemét. A gazdaság növekedése áll a hazai hitelezés felpörgése mögött, a második negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest 37 százalékkal több lakossági jelzáloghitel-igénylést adtak be és a bank 27 százalékkal több ilyen hitelt folyósított. A magyar vállalatoknak nyújtott hitelek összege 6 százalékkal nőtt, miközben a magyar bankszektor OTP-n kívüli része 5 százalékkal kevesebb hitelt folyósított - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Kivonultak a Krímből

Az OTP súlya a magyar vállalati hitelek terén a válság előtti, 2007-es 7,5 százalékról mostanra 12,6 százalékra nőtt. Örvendetes, hogy eközben a magyar hitelek romlása is megállt. A második negyedévben ugyan további 75 milliárddal nőtt a késedelmesen törlesztett hitelek állománya, ám ebből már csak 8 milliárd jutott a magyar OTP-re.

Bencsik elmondta, hogy a Krím félszigeten működő 8 fiókot bezárták, a helyiségeket részben értékesítették, mivel EU-ban bejegyzett bank nem működhet a vitatott nemzetközi jogállású területeken. (Az Ukrajnában vagy az EU-ban érdekeltségekkel rendelkező orosz bankok sem működnek a Krímben, legfeljebb helyi vagy orosz regionális bankok.) A Krímben folyósított 23 milliárd forintnyi hitelállomány 90 százalékára céltartalékot képeztek, a követelés valószínűleg csak nyomott áron lesz eladható. Szerencsére akad olyan vállalati ügyfél, akinek ukrán anyacége rendezheti a tartozást.

Négyszázmillliárdos bukta

A két kelet-ukrán megyékben (Donyeck és Luganszk) a bank ideiglenesen bezárta a fiókjait a harcok miatt. Az összesen 52 milliárdnyi hitelállományra eddig több mint 40 százaléknyi céltartalékot képeztek, ez azonban alig tér el a 35 százalék körüli átlagos ukrán céltartalékolási szinttől. E két megyében egyáltalán nem folyósít az OTP új hiteleket, de egész Ukrajnában szigorúbb a hitelezés, csak az áruhitelezés folyik a korábbi szinten.

A Napi.hu kérdésére Bencsik László elmondta, hogy az utóbbi négy és fél év bankszektort sújtó kormányzati intézkedései csaknem 400 milliárd forinttal apasztották az OTP-csoport adózott eredményét.(Ebből mintegy 150 milliárd a 2010 óta kifizetett bankadó, 34 milliárd a végtörlesztés, 13 milliárd az elmaradt tranzakciós adó bankra hárítása. További 176 milliárdot jelent az árfolyamrés és a szerződésmódosítás tisztességtelenségének becsült hatása, és 10 milliárd az ingyenes készpénzfelvételi díj miatt fizetett tranzakciós adó.) Ez a pénz mindenképpen több, mint a lakossági devizahitelezésen 2008 előtt Magyarországon megkeresett teljes összeg.

Az OTP egyébként él azzal a lehetőséggel, hogy bíróság előtt döntse meg azt a vélelmet, hogy tisztességtelen volt a szerződések módosítása. A devizahitelek esetleges forintosításáról nincs információja a banknak, de Bencsik emlékeztetett arra, hogy a devizahitelesek máris jobb helyzetbe kerültek, mint azok, akik annak idején forintban vették fel a hiteleiket, arról nem is beszélve, hogy a Kúria döntése alapján az árfolyamváltozás hatásának az ügyfelekre hárítása nem volt jogsértő, ha megkapták erről a hitelfelvétel kor a megfelelő tájékoztatást.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!