A piaci szereplőket megdöbbentette, milyen optimista hangulatban írt cége részvényeseihez intézett szokásos éves levelében az amerikai gazdaság lehetőségeit értékelve Warren Buffet, a világ egyik legbefolyásosabb tőzsdei befektetője. Ez éles ellentétben állt az elmúlt években készült hasonló írásaival, amelyek meglehetősen pesszimista álláspontot tükröztek.

A pénz mindig oda áramlik, ahol lehetőségeket lát, és Amerika most számos kiváló lehetőséget kínál a befektetésre - írta. A balsorsról prédikálók megfeledkeznek a legfontosabb gazdasági erőforrásról, az emberi tényezőről, amely messze nincs kihasználva. Az amerikai gazdasági rendszer képessége ennek a hajtóerőnek a felszabadítására továbbra is létezik és ugyanolyan hatékony, mint régen - tette hozzá.

Talán még szokatlanabb Buffett optimizmusa az USA lakáspiacával kapcsolatban: véleménye szerint ez nagyjából egy éven belül magához térhet. "Amerika legjobb napjai előtt állunk" - jelentette ki nemes egyszerűséggel.

Miután Buffett Berkshire Hathaway befektetési vállalkozása érdekelt az ország legnagyobb vasúttársaságaiban, biztosítóiban, bankjaiban, fogyasztói termékeket gyártó és forgalmazó cégeiben, optimizmusa bátorítóan hangozhat az amerikai gazdaság minden szereplőjének 2011-re és az azt követő időszakra.

Buffett egyébként nem prédikál vizet, miközben bort iszik. Kijelentette ugyanis, hogy újratöltötték cége befektetési géppuskáját és a ravaszon tartják a kezüket. Nagy felvásárlásokra készülnek, amihez 38 milliárd dollár készpénzt használhatnak fel.

A befektetési guru korábbi megszólalásai segítették a piacokat még akkor is, amikor nem adott teljesen pontos látleletet. 2008. október közepén, a válság elmélyülésekor például kijelentette, hogy már amerikai részvényeket vásárol. Ennek nyomán emelkedett is a tőzsde, ám ez nem volt tartós, és a részvénypiac végül 2009 márciusában fogott padlót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!