Nem túl eredményes, de mégis sikes évet zártunk - kezdte évértékelő sajtótájékoztatóját Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A 102 milliárdos veszteség egyedi tételekkel magyarázható. A fogyasztói szerződésekben kapcsolódó jogszabályok változása 156 milliárdot jelentett.

A bank Szlovákiában és Magyarországon 30 milliárd forintnyi bankadót fizetett, a krími és kelet-ukrajnai események, bankbezárások 33 milliárdos veszteséget okozott. Ezek nélkül az OTP 118 milliárdos eredményt ért el - mutatott rá Csányi.

A céltartalékolás továbbra is prudens, a késedelmes hitelek 84 százalékára képeztek céltartalékot. A bank tőkehelyzete kiváló, a Tier 1 tőkemegfelelési mutató 14,1 százalék, amivel kevés európai bank dicsekedhet - mutatott rá Csányi. Az OTP csaknem 7 milliárd eurónyi likviditási tartalékkal rendelkezik.

Az elnök kiemelte, hogy az ingatlanpiac élénkülésével összhangban tavaly 37, ezenbelül az utolsó negyedévben 55 százalékkal nőtt a bank jelzáloghitel folyósítása. Az OTP az utóbbi szegmensben 30 százalékra növelte piaci részesedését. A vállalati hitelek terén is nőtt az OTP részesedése, 2008-ban még csak 7,5, tavaly már 13 százalék volt. Míg a bankszektor összes vállalati hitelezése csökkent, az OTP-é 4 százalékkal nőtt.

Az elnök részletesen kitért az orosz és ukrán helyzetre. Mint mondta, a hitelek jelentős része kockázatossá vált, de a túlnyomórészben áruhitelt nyújtó orosz banknál sikerült a kockázati költségeket 15 százalékon tartani, szemben a versenytársak 16 illetve 29 százalékos értékével.

Érdemes volt-e bemenni Oroszországba? Csányi szerint az akvizíció óta a kumulált nyereség még a jelen körülmények között is 109 milliárd forint.

Hány fiókot kellett bezárni az ukrán helyzet miatt?

Ukrajnában 8 krími fiókot be kellett zárni, a Donbasz vidékén 17 fiók működése lehetetlenült el. Ugyanakkor a lakosság bízik az OTP-ben, nőtt a betétállomány - hangsúlyozta Csányi, aki azt is hozzátette: bár érint minket az ukrán válság, de a csoport egészéhez képest nem túlzott mértékben, a csoport betéteinek 3, hiteleinek 5 százaléka jut az ukrán bankra.

Lesz osztalékfizetés

Az OTP Bank a 2014-es év után is fizet osztalékot, részvényenként 146 forintot, ugyanannyit, mint tavaly. Ez a piaci árfolyamra vetítve 3,4 százalékos osztalékhozamot jelent.

Az idei évről Csányi elmondta: az OTP csökkenti a működési költségeit, főleg Oroszországban és Ukrajnában. Előbbiben idén 4, utóbbiban még nagyobb arányú GDP visszaesése számítanak.

Az ukrán bank továbbra is veszteséges lesz, a hrivnya zuhanása miatt. Az OTP egyébként az ukrán leányt 2014 végén 140 milliárd forinttal finanszirozta, az alárendelt kölcsöntőke 20 milliárd forintra rúgott.

Oroszországban is veszteségre számítanak, illetve a hitelkészlet további gyengülésére. Bizonyos kockázatosabb termékek értékesítését megszüntetik és a kis- és középvállalatokra koncentrálnak. Az orosz bank kizárólag saját betéteiből finanszírozza magát - mondta Csányi, aki hozzátette azt is, hogy márciusban indul online bankjával az OTP, ami várhatóan Oroszország legjobb online bankja lesz (Touch Bank), de ez csak jövőre járul hozzá az eredményhez.

Csányi elmondta, céljuk, hogy minden bank lehetőleg saját forrásaiból finanszìrozza hitelezési aktivitását, kivéve Ukrajnát.

A napi.hu kérdésére Csányi elmondta, a szlovén bankra beadott OTP ajánlat még érvényes, de alacsonyabb, mint a konkurrens, az Apolló befektetési alap ajánlata. A szlovén kormány most az Aplollóval tárgyal, de reméli, ha ez nem sikerül, az OTP-nek is lehet esélye.

Állunk elébe

A Buda-Cash ügy kapcsán az OTP-vezér úgy vélekedett, ahol kockázatosabb a bank, minél gyakoribb és hatékonyabb ellenőrzésre van szükség. "Ennek mi is állunk elėbe..." - fogalmazott. Ugyanakkor az elnök-vezérigazgató nem támogatta azt a felvetést, hogy esetleg a kincstár vegyen át bizonyos lakossági szolgáltatásokat, értékpapírszámla-vezetést, miután szerinte erre a bankszektor hatékonyabban lenne képes.

A magyar kormány, az EBRD és az Erste Group közötti megállapodásáról szólva Csányi elmondta: örül az itt elhangzott bejelentésről a bankadó megszüntetéséről. Kiemelte, hogy az OTP semmilyen versenytől nem fél, amely állami beavatkozástól mentesen zajlik...

A OTP továbbra is pályázik a Citibank lakossági üzletágára, de van más pályázó is. Külföldi akvizíciót most nem is nagyon erőltetett az OTP, előbb szeretné megvárni, mi lesz Ukrajnában. Ugyanakkor Csányi azt is hozzátette: van tartalék akvizícióra, de csak ha nagyon vonzó ajánlat lenne. Csányi azokon a piacokon tartotta elképzelhetőnek az akvizíciót, ahol az OTP kis szereplőnek számít. Emellett azonban azt is megjegyezte: Magyarországon az organikus növekedés is szépen halad.

Levél Lázárnak - az OTP kimarad?

Csányi megemlítette azt is, hogy levelet írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek arról, hogy az OTP is szeretne részt venni a nemzeti pénzügyi szolgáltató hálózatban, amelyet az MFB szervez, a takarékszövetkezetekre alapozva. Erre a levélre még nem kaptunk választ - tette hozzá.

Az OTP elkötelezett az iránt, hogy bármely olyan lépéssel szembe menjen, amely a versenyt torzítja. "Minden hazai és uniós lehetőséget kihasználva fellépünk" - fogalmazott az OTP-vezér.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!