Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mario Draghi az Európai központi Bank (ECB) elnöke szerint az uniós költségvetési- és adósságválság már negatívan hat a német gazdaságra is.  Az ECB elnöke azt is elmondta, hogy véleménye szerint az eurózóna irányadó kamatrátái rendkívül alacsonyan vannak, ugyanakkor az ECB kötvényvásárlási programja nem fűti az inflációt, s az inflációs veszélyek középtávon elhanyagolhatóak az eurózónában.

A befektetők elkomorodásában a vártnál picivel gyengébb Eurozóna kiskereskedelmi értékesítési adat (-0,1 százalékos visszaesést vártak, de -0,2 százalék lett) és a vártnál jóval gyengébb német ipari termelési adat (-1,8 százalékkal esett vissza, de csak -0,7 százalékot vártak) is szerepet játszott. Igaz a tegnapi siralmas gyáripari megrendelési adatok után már sejthető volt a vártnál nagyobb termelésbeli visszaesés.

Az EUR/USD árfolyamában is megfigyelhető a fent leírt folyamat: reggel még úgy tűnt, hogy az 1,28-as szintről felpattanva megindul felfele, azonban a csalódást keltő európai makroadatokra és Draghi szavaira a reggeli plusz fogyni kezdett és újra 1,28 alatt az árfolyam (1,2745).

A nyersanyagpiacokról a nemesfémeket és az olajat érdemes kiemelni, mindkét termékcsoport esetében nagyobb elmozdulásokat láthatunk. Az arany (1726,80 USD, +0,44%) és az ezüst (31,89 USD, +0,03%) árfolyama a Obama győzelmének hírére igencsak megugrott a néhány nappal ezelőtti állapotához képest, mivel ismét arra kezdtek spekulálni, hogy az esetleges újabb stimulusok következtében a dollár tovább gyengül és az infláció gyorsabban pörög majd fel. Az olaj esetében a tegnapi "post Sandy" rally mára már teljesen kifulladt és másfél százalékot esett a WTI típusú olaj árfolyama (87,34USD, -1,54%). - derül ki a Concorde Értékpapír Rt. gyors piaci beszámolójából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!