Az év hátralévő részében várhatón nem fog a dollár/jen keresztárfolyam a jelenleg 100-105-ös szint fölé emelkedni - mondta CNBC-nek Eisuke Sakakiraba, volt japán miniszterhelyettes, akit a 90-es évek végén a japán devizát megmozgató nyilatkozatai miatt csak Mr. Jen néven emlegettek a piaci szereplők.

A japán gazdaságpolitikai döntéshozók jelenleg nem elégedetlenek a mostani, 100 és 105 közötti dollár/jen keresztárfolyammal. Ha az amerikai Fed a vártnál nagyobb monetáris szigorításba kezdene az év végn, akkor az lökést adhatna az árfolyamnak a 110-es szint felé, azonban a következő 3-6 hónapban inkább a 100 és 105 közötti szintet tartom reálisabbnak - tette hozzá.

USD/JPY
Kép: Alfatrader

A CNBC szerint számos devizapiaci stratéga szerint még az év vége előtt 108-110 közé emelkedhet a dollár/jen keresztárfolyam, a várható további japán monetáris lazítás és az Amerikában emelkedésnek induló kamatok következtében. A japán deviza idén eddig mintegy 4 százalékot erősödött a dollárral szemben - 2013-ban viszont 20 százalékkal gyengült - egyrészt a geopolitikai feszültségek, másrészt a japán jegybank további lépéseivel kapcsolatos bizonytalanságok miatt - emeli ki a tudósítás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!