BUX
39138

Megszólaltak a guruk: közbelép a jegybank, megmenekül a gazdaság

Bízik a Fedben és a QE3 bevetésében Mark Mobius és Nouriel Roubini is, azaz szerintük elkerülhető a recesszió.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 09:39

Nem lesz recesszió az USA-ban, a Fed elnökének vannak még rendelkezésre álló monetáris politikai eszközei - kommentálta Mark Mobius (képünkön), a Templeton Asset Management elnöke Ben Bernanke pénteki szavait. Mobius szerint teljesen világos, hogy Bernanke nem fogja tétlenül nézni a gazdaság visszaesését, ha egyszer képes segíteni. Mindez a piacokra is jótékony hatással lehet: Mobius a nyersanyagpiacon érdekelt cégek részvényei kapcsán mutatkozik optimistának, miután az infláció felgyorsulásával magasabb alapanyagárakra számít.

Vagy lesz W, vagy nem

Nouriel Roubini, aki a válság megjövendölésével szerzett hírnevet, csütörtökön, Bernanke beszéde előtt úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy a Fed még ez év végéig elindítja a kvantitatív lazítás harmadik körét, azaz a QE3-at. Dr. Végzet nem számított arra, hogy ezt már pénteken be is jelentik - e várakozása bejött -, ám aláhúzta: a valóság az, hogy recesszió felé tartunk, és a Fed eszköztárában nem maradt sok más lehetőség. Roubini a W-alakú recesszióra 50 százalékos esélyt lát, azaz - tesszük hozzá - vagy lesz, vagy nem. A professzor egyetért Barack Obama amerikai elnökkel abban, hogy az USA-nak rövid távon fiskális ösztönzésre van szüksége, középtávon pedig megszorításokra. Mivel azonban választási évről van szó, nincs rá esély, hogy a kongresszus elfogadja Obama előterjesztéseit, hiszen minél rosszabb állapotban van a gazdaság, annál valószínűbb, hogy az elnök elveszíti a választást és a republikánusok győzedelmeskednek majd.Óvatosan a részvényekkel! Vagy mégsem?

Roubini mindezekre tekintettel igen defenzív magatartást ajánl a befektetőknek a részvénypiacokon és az árupiacokon is. Jobb most biztonságban lenni, az idén a készpénz lesz a király, tartózkodjunk tehát a kockázatos eszközöktől - tanácsolta Roubuni, aki szerint a készpénz nulla százalékos hozama is jobb, mint egy 20-30 százalékos részvénypiaci bukó.

Mobius szerint ugyanakkor a legutóbbi globális részvénypiaci lejtmenet vételi lehetőségeket teremtett. Hozzátette: különösen a délkelet-ázsiai piacok, azon belül is Thaiföld és Indonézia kilátásai pozitívak. Ezek azok a forró pontok, ahol jó lehetőségekre bukkanhatunk és ahol a helyi devizák felértékelődését láthattuk - fogalmazott Mobius.