Az európai jegybank a két nagy mediterrán euróország államkötvényeinek vásárlásával lenyomhatná azok hozamait, stabilizálva piacukat − ahogyan azzal pénteken próbálkozott a kisebb bajba jutott országok kötvénypiacán. Rossz előjel azonban, hogy az az akció számos elemző szerint teljesen elhibázott lépés volt, amely ráadásul az intézmény hitelességét is megkérdőjelezte, a jegybank ugyanis csak ír és portugál papírokat vásárolt, feltehetőleg apró tételekben.

Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke sem azt nem árulta el, hogy mennyivel avatkoztak be, sem az intervenció céljáról nem beszélt.

Egy másik olvasat szerint azonban ECB éppen hogy céljainak megfelelően járt el pénteken: az európai jegybank több strukturális reformot és megszorítást szeretne látni Olaszországban és Spanyolországban, és ezért szándékosan nem avatkozott be a két nagyobb ország kötvénypiacán.

A Reuters forrásai szerint csütörtökön a két német, a holland és a luxemburgi ECB-igazgatótanács-tag is elvből az ír és portugál kötvényvásárlás ellen szavazott, ami súlyos megosztottságra utal a testületen belül. Az olasz megszorítások felgyorsításáról szóló pénteki bejelentés után is fanyalogtak a Reuters ECB-forrásai, mondván: a fájdalmasabb rendelkezések így is csak a 2013-as választások után lépnének életbe, annyi ideje viszont nincs az országnak.

Kérdéses azonban − teszik hozzá megfigyelők −, hogy mennyire játszhatja a ECB a hagyományos monetáris politikai szereptől elég távoli zsarolási játékot Olaszországgal szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!