A múlt heti korrekció fontos szintről indult el az Egyesült Államok részvénypiacain, a hagyományos technikai elemzés és az Elliott hullámok hívei is saját módszerüket ünnepelhetik az S&P 500-as index teljesítményét látva. Az index ugyanis a múlt héten szinte hajszálpontosan emelkedő trendcsatornájának tetejéről indult el lefelé, ráadásul a 2007. októberi csúcs és a 2009. márciusi mélypont közötti távolság 76,4 százalékos Fibonacci szintjének közeléből. Ugyanakkor az index esését az első komolyabb támasz szint megfogta, s innen indult ismét emelkedésnek.


A szezonálisan gyenge május és az azt követő szintén nem túl erős nyári hónapoknak ennek ellenére nagyon optimistán vágnak neki a befektetők, legalábbis erről tanúskodnak a Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulat felmérések. A független profi tőkepiaci hírlevélírók 51,1 százaléka javasol részvényvásárlást ügyfeleinek, s véli úgy, hogy a tőzsdei árak innen tovább emelkedhetnek, míg mindössze 18,5 százalékuk gondolja úgy, hogy az árfolyamok esésére kell számítani a közeljövőben. Ez ugyan minimális eltolódás a pesszimisták táborának növekedése irányába, azonban a felmérés bika/medve aránya még mindig 2,76-on áll, ami az optimista szélsőséghez közeli érték. Az elmúlt hetekben a korrekció megindulása előtt jóval 3 feletti értéket is mértek, ami az esetek döntő többségében lokális piaci csúcsokat szokott jelezni az amerikai részvénypiacon.


Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérése szerint a kisbefektetők ennél azért óvatosabbak a piaccal kapcsolatban. Az ő körükben is minimális növekedés történt a pesszimistább hozzáállás irányába a héten, már csak 35,5 százalékuk várja a következő hat hónapban magasabbra a részvényárfolyamokat, míg 31,9 százalékuk inkább az esésben hisz. Ez az előbbiek esetében 2,4 százalékpontos csökkenés, utóbbiaknál 1,2 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbi állapothoz képest. A bika/medve arány ebben a felmérésben már korántsem olyan szélsőségesen optimista, mint volt az év első hónapjaiban, ez viszont jó jel a piac további, várható teljesítménye szempontjából, az arányszám 4 hetes átlaga nagyjából a hosszabb távon megszokott értéknél vert tanyát.


A VIX index eközben az elmúlt években megszokotthoz képest alacsony értékeken pihent meg, s ismét benézett 50 napos mozgóátlag alá, ami szintén arra utal, a befektetők nem számítanak olyan eseményre, amely tartósan megzavarná az árfolyamok kiegyensúlyozott emelkedését a részvénypiacon.


A Chicago Board Options Exchange-en az eladott részvény eladási  és részvény vételi opciók egymáshoz viszonyított arányának 10 és 30 napos átlaga szintén alacsony szinten stabilizálódott, azonban a put/call arány még nem ért el igazán extrém alacsony értékeket, ami arra utalna, a befektetők annyira óvatlanná váltak, hogy teljesen feleslegesnek éreznék lefedezni pozícióikat az áresés ellen.


A jó hangulatot és a piaci szereplők emelkedés iránti elkötelezettségé mutatja az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése is. E szerint 75 százalékon áll az aktív alapkezelők átlagos részvénypiaci kitettsége, előtt folyamatosan 80 feletti értékeket mértek, ami szintén számos esetben lokális, vagy éppen ciklikus piaci csúcsokra jellemző érték volt. Március közepén egyébként 40 százalék közelébe zuhant a mutató, ilyenre utoljára tavaly nyár közepén volt példa.


Az AAII heti felmérésében a befektetőket a Fed kvantitatív lazítási programjának végéről kérdezte a szövetség. A befektetők a válaszok alapján nem nagyon hisznek abban, hogy a nyár vége előtt megkezdődne a gazdaságba pumpált extra likviditás kiszivattyúzása a jegybank részéről, legkorábban ősz elején, de inkább az év végén, vagy a jövő év elején számítanak a monetáris szigorítás beindítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!