Az OTP Bank Nyrt. 2014. február 28-án jelentette be, hogy az Inga Kettő Kft.-n, az Összehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül 46,69 százalékos közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezik a KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.-ben.

Az OTP a tulajdonszerzés kapcsán az MTI megkeresésére közölte: a bank stratégiai célkitűzése, hogy jelentős, 40 százalékos piaci részesedést érjen el az agrárfinanszírozásban. Ennek érdekében 2013-ban stratégiai szövetséget kötött a KITE Zrt.-vel, majd az együttműködés első tapasztalatai és a dinamikusan változó agrárfinanszírozási környezet együttes hatására úgy döntött, piaci céljai elérése érdekében szorosabbra fűzi kapcsolatát az agrárcéggel.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén októberben engedélyezte, hogy három, Csányi Sándor tulajdonában lévő cég - az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. - közvetett, közös irányítást szerezzen a KITE Zrt. felett. Az idén létrehozott három cég a KITE-vel június 30-án kötött részvény-átruházási és üzletrész adásvételi szerződést.

A céginformáció adatai szerint a KITE Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron, jegyzett tőkéje 1 milliárd 489 millió 300 ezer forint. Egyedüli részvényese Guba Sándor volt. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a nádudvari székhelyű KITE Zrt. 2014-ben csaknem 4,1 milliárd forintos mérleg szerinti nyereséget könyvelhetett el a megelőző évi 3,98 milliárd forint után.

Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft., valamint az Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével, fővárosi székhellyel. Egyedüli tulajdonosa mindhárom cégnek Csányi Sándor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!