Idén járnak le az első olyan tartós befektetési számlák, amelyeket a konstrukció megjelenésekor, 2010-ben nyithattak az ügyfelek.

A tbsz legfőbb vonzerejét az elérhető adókedvezmények jelentik, a szabályozás pedig nem túlságosan bonyolult: ha az ügyfél a tbsz számlára befizetett összeget legalább a számla megnyitásának évét követő harmadik év végéig a számlán tartja és csak a nyitást követő negyedik, illetve ötödik évben kívánja kivenni, úgy a fizetendő adó mértéke 16 százalék kamatadó plusz 6 százalék egészségügyi hozzájárulás (eho) helyett 10 százalékra csökken. Ha pedig a pénzét a számla megnyitását követő ötödik év végéig nem terheli meg, úgy az ötödik év végén a számlán lévő összeg után kapott kamatra vagy elért hozamra teljes adómentességet élvez.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt a befektetési formát választja, akkor a befektetett összeg gyarapodása mellett megtakarítható a kamatadó, a kamatjövedelem után fizetendő eho, az árfolyamnyereség adója és az osztalékadó egyaránt - magyarázzák a CIB Bank szakértői.

Véleményük szerint érdemes az év végi határidőt szem előtt tartani, hiszen a lejáró tbsz-nek az év végével mindenképpen meg kell szűnnie. Ha a számla tulajdonosa még idén, azaz a december 31-i határidő előtt rendelkezik arról, hogy megtakarítását továbbra is tbsz-en tartja, egy évvel korábban juthat pénzéhez, mint ha azt januárban már a 2016-os tbsz-számlára tenné.

Kisházi Péter, az Erste Befektetési Zrt. hálózati igazgatója ugyanakkor nem számol nagy rohamra az év végén az ügyfelek részéről. Ennek oka, hogy tapasztalataik szerint a tbsz-számlák már 2010-ben is elérhetőek voltak, azonban az igazán tömeges számlanyitások inkább 2012-2013-ban történtek. Az sem valószínű, hogy emiatt nagy vándorlás indulna meg a befektetési szolgáltatók között, hiszen a tbsz-számlák már korábban is mozgathatóak voltak, ha valaki valamilyen okból szolgáltatót kívánt váltani, azt már korábban megtehette.

Akinek valóban idén fut ki a számlája, az valószínűleg a számla újrakötését választja, még akkor is, ha már idén nyitott egyet. Ennek oka, hogy a törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy egy ügyfélnek akár ugyanannál a szolgáltatónál az adott évi tbsz számlája mellett még egy azonos évi, de újrakötött tbsz-számlája legyen. Ha két ilyen számlával rendelkezik, akkor az nagyobb mozgásteret jelenthet számára. Ha időközben befektetett pénzének egy részére szüksége lenne, akkor elég lehet csak az egyik számlát megbontani, s a másik eközben még mindig a kedvezményekkel együtt futhat tovább.

Kisházi szerint a konstrukció népszerűsége az elmúlt években sokat nőtt. Ennek oka, hogy eleinte sokan úgy gondolták, nem tudnak olyan hosszútávon gondolkodni megtakarításaikat illetően, hogy érdemes lenne öt évre elkötelezettséget vállalni egy-egy befektetési forma iránt. Azonban időközben sokan rájöttek, hogy veszíteni nem veszíthetnek, ha tbsz számlán tartják befektetéseiket, csak nyerhetnek vele.

A szakember tapasztalati alapján bár ez évről-évre változik, az ügyfelek átlagosan 4-5 millió forintnyi összeget tartanak ilyen számláikon. Nem csak a részvényeket vásárló ügyfélkörben népszerű a konstrukció, nagyon sokan tartják rajta befektetési alapokban vagy állampapírokban lévő megtakarításaikat is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!