Meglehetősen vad mozgásokat mutatott be az elmúlt hetekben a bitcoin árfolyama. Miután december eleje óta néhány nap leforgása alatt a 10 ezer dolláros szint áttörése után 20 ezer dollár közelébe száguldott, a múlt héten 10 800 dollárig zuhant vissza, majd 16 ezer dollár fölé pattant vissza.

A vad árfolyammozgásokra az egyik magyarázat a Bloomberg tudósítása szerint az amerikai adózási szabályok tervezett változtatása lehet. Ha életbe lépnének a változtatások a tervezett formában, akkor a bitcoin tulajdonosainak nem csak akkor kellene adózniuk a kriptodevizán elért árfolyamnyereségeik után, ha azon valamilyen árut vásárolnak, hanem akkor is, ha a bitcoin eladásából származó összeget egy másik kriptodevizába kívánnák befektetni.

Adózási szempontból egyébként is meglehetősen nagy a bizonytalanság a bitcoin körül, a hírügynökség szerint az amerikai hatóságok eddig a kriptodevizákat nem fizetőeszközként, hanem olyan befektetési termékként kezelték, mint például az arany és az ingatlan - most ez is megváltozhat.

Ugyanakkor az egyik, kriptodevizákba való befektetésre szakosodott cég szakértője szerint az adóváltozások nem nagyon érdeklik a befektetőket. Szerinte ugyanis a bitcoinba fektető emberek egy jelentős része azt sem tudja, hogy mit vásárol, s így nem valószínű, hogy annak adózási vonzatait alaposan tanulmányoznák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!