BUX
40021

Megtépték a svájci frankot - ma is van min izgulni (frissített)

Az elmúlt percekben a tőzsdék gyengülésével párhuzamosan 1,15 alá esett az euró/svájci frank jegyzése, ami 238 forint fölötti frankárfolyamot eredményezett.

NAPI, 2011. szeptember 1. csütörtök, 10:24

Jelenleg kulcskérdés, hogy az 1,15, a pénteki kitörés szintje tudja-e tartani magát. Ha elesik, akkor 1,11-ig mehet vissza az árfolyam - vélekedett Nyári Zsolt, a KBC üzletkötője.

Olyan erős volt a gyengülés az euró/svájci frankban 1-től 1,19-ig, hogy hetekbe telik, amíg az egyensúlyi árat megtalálja. Most ennek a folyamatnak a közepén tartunk, ezért láthatunk nagy kilengéseket, szélsőséges mozgásokat - tette hozzá.

Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője úgy látja, a heves mozgást az váltotta ki, hogy az 1,1520-30-as alátámasztás átszakadt. Jelenleg 1,1470-nél jár a keresztárfolyam. Mostanában nem tapasztaltak aktivitást a devizapiacon az SNB részéről, ez is elbizonytalaníthatta a svájci frank gyengülés híveit.

A mai erőteljes mozgáshoz hozzájárult, hogy gyenge feldolgozóipari adatok jöttek ki egész Európából. Az olaszoknál és a franciáknál lassulást, a németeknél stanálást mutattak. Ennek hatására ismét felerősödött a kockázatkerülés, a tőzsdék esni kezdtek.

Ötvös szerint az 1,1250 -1,1280-as szint tarthat, onnan rugaszkodott el az előző körben az árfolyam.

Aggasztó, hogy a forintot is bántani kezdték közben: reggel 271,20-on állt az euró/forint jegyzés, most viszont a 273,50-et közelíti, amivel kifejezetten alulteljesítő a magyar deviza a régióban.