Tavaly 326,7 milliárd forintos árbevétel mellett 50,5 milliárdos adózott eredményt ért el a Richter Gedeon. Ezen belül tovább nőtt a FÁK-országok és az Európai Unió részesedése, a magyar piacon viszont a teljes árbevétel kevesebb mint 10 százalékát realizálta a cég. Mindez annak fényében nagy változás, hogy a kilencvenes évek közepén még a bevétel 30 százaléka Magyarországról származott.
A marketing- és értékesítési költségek az árbevétel 28,4 százalékát tették ki, emellett a kutatás-fejlesztés költségei is emelkedtek köszönhetően a klinikai vizsgálatoknak. A Richter értékesítési- és marketinghálózata mostanra szinte egész Nyugat-Európát lefedi.

Az idei várakozásokkal kapcsolatban Bogsch Erik elmondta: a konszolidált árbevétel euróban három százalékkal növekedhet, ezen belül továbbra is az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna piaca növekedhet a legnagyobb mértékben. Magyarországon a cég arra számít, hogy legjobb esetben is csak stagnálni fog a forgalma 2013-ban, pesszimista forgatókönyv szerint pedig ötszázalékos visszaesés várható. A magas bázis miatt a gyógyszergyártó a lengyel piacon is ötszázalékos visszaesésre számít, míg Romániában legfeljebb öt százalékos növekedés jöhet. Az Európai Unió 15 "régi" tagállamában tíz százalékkal növekedhet az árbevétel tavalyhoz képest, míg a 9 új tagállamban ötszázalékos lehet a növekedés. Oroszországon rubelben számítva öt-tíz százalékos bevételnövekedést vár a társaság, míg az ukrán piacon dollárban számolva tízszázalékos lehet a bővülés. Az Egyesült Államokban idén további húsz-huszonöt százalékos forgalomcsökkenésre számítanak.

Az Esmya kapcsán Bogsch kiemelte: 2013-ban 15 millió eurós árbevétellel számolnak, az utolsó negyedévben Ausztriában, Dániában és Norvégiában is megkapta a támogatást a készítmény, az év eleje óta Szlovákiában, február közepétől pedig Magyarországon is eljöhet ez a pillanat, majd az első negyedévben Svédországban, a második negyedévben pedig Hollandiában dobhatják piacra.

A tavaly negyedik negyedévben alapvetően mérlegmódosítások és a halasztott adófizetés újrakalkulálása javították a nettó eredményt. Mivel az Esmya értékesítése és számlázása az idei évtől Magyarországon folyik, ezért a halasztott adófizetést a magyar adókulcsokkal kellett újraszámolni, ami 2,6 milliárd forintos egyszeri eredményt jelentett.

A nagy érdeklődéssel vált cariprazine törzskönyvét befogadták az amerikai hatóságok, ez mintegy 15 millió dolláros mérföldkő bevételt jelentett az első negyedévben a Richternek. Kedvező esetben az idei év végére lehet eredménye a törzskönyvezési folyamatnak és 2014-ben forgalomba kerülhet a termék.

A cég nem szeretne változtatni osztalékpolitikáján, az igazgatóság várhatóan most is azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy a nettó eredmény 25 százalékát fizessék ki, ez részvényenként mintegy 680 forintot jelentene. Bogsch Erik elárulta, hogy még egy javaslat van az igazgatóság előtt: döntés születhet a részvények tizedeléséről, ezzel a cél a kisbefektetők bevonása lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!