Megtorpant a forint erősödése

A pénteki nap második felében érhette el csúcsát a forint, hiszen 295 alá kapaszkodott a magyar deviza az euróval szemben, majd ott megtorpant a további javulás. A befektetők egyelőre kivárnak, de alapvetően optimista a hangulat, hiszen sikerülhet megegyezni Amerikában a vitás kérdésekről.
Beke Károly, 2013. október 11. péntek, 16:39
Fotó: Napi.hu

Péntek délután 295,44-nél állt a forint az euróval szemben, ez 0,3 százalékkal volt magasabb az előző napi szintnél. Vagyis a jelek szerint a 295 alatti csütörtöki és péntek délelőtti árfolyam már túlzás volt, egyelőre nincs annyi erő a magyar devizában, hogy tartósan megmaradjon ott. A dollárral szemben 217,86-ig gyengült a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 239,37 forintot ért. A nemzetközi piacon a dollár ismét a gyengülés felé fordult, a korábbi 1,35 körüli szintről 1,355-ig emelkedett az euró/dollár jegyzése. A régiós devizák közül a lengyel zloty a forinthoz hasonló mértékben gyengült, a cseh korona és a román lej pedig kisebb mértékben estek vissza.

A nemzetközi hangulatra egyelőre a kivárás jellemző az utóbbi két nap optimizmusa után. A hírek szerint már pénteken megegyezhetnek az amerikai politikusok a költségvetési kérdésekben, így több mint egy hét után újraindulhat a közigazgatás, emellett az adósságplafon átmeneti emelésével kapcsolatban is jó hírek érkeztek.

A magyar állampapírok másodpiacán pénteken tovább csökkentek a hozamok, 2-11 pontos lemorzsolódás után 3,36 százalék és 6,2 százalék között voltak a jegyzések.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK