Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napok kölcsönös fenyegetőzései az USA és Észak-Korea részéről megmozgatták a pénzpiaci árfolyamokat is, ám zloty különösen érzékenyen reagált a kockázatok növekedésére - írja a Financial Times. Amióta a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja került hatalomra Varsóban, európai társaival összehasonlítva a lengyel valuta reagál a legérzékenyebben a geopolitikai feszültségekre.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor nyilatkozatháborúja elvette a befektetők kedvét a kockázatvállalástól augusztus elején, pénzük nem kis részét az ismert biztonságos befektetésekbe - amerikai dollárba, svájci frankba és aranyba - vitték. Eközben azokat az eszközöket adogatták el, amelyek értékállóságát a legbizonytalanabbnak látják.

Már nem a forint

A feltörekvő európai országok valutái közül hagyományosan a forint reagált a legsérülékenyebben az ilyen zűrzavarokra, s ezzel a globális befektetői hangulat ingadozására. A múlt hét azonban e szokás megtörését hozta. Miközben a forint 0,1 százalékkal erősödött az euróval szemben, a zloty egy százalékkal, március óta nem látott szintre gyengült.

Ennek szellemében a feszültség enyhülését követő erősödés is határozottabb volt: hétfőn majdnem két tized százalékkal izmosodott a lengyel valuta, miután magukhoz tértek az ázsiai tőzsdék, ledolgozva korábbi veszteségeik egy részét.

Politikai helyzet van

A zloty az elmúlt hetekben azért került különösen erős nyomás alá, mert az Európai Bizottság a jogállamiság elleni lépésként értékeli a PiS-kormány igazságszolgáltatási reformját. Ugyanakkor ez csak az utolsó eleme a radikális párt hatalomra kerülését követő ingadozásnak. A többi régiós devizával összehasonlítva jól látható a zloty volatilitásának növekedése a párt 2015. végi győzelme óta.

Ez alatt az időszak alatt a lengyel valuta megdöntötte tíznapos volatilitási rekordját az euróval szemben. A PiS választási győzelme óta eltelt időszak háromnegyedében változékonyabb volt az árfolyama, mint a forintnak. Összehasonlításul: az ezt megelőző azonos hosszúságú időszakban csak 30 százalék volt ez az arány.

Igen, de...

A magyarázat egyszerű: a bírói hatalom függetlenségének felszámolásával járó reformot megelőzően a lengyel kormány egymás után fogadtatta el az alkotmánybíróság függetlenségét és a média sokszínűségét felszámoló törvényeit. A zloty ugyan továbbra is jól muzsikál - idén eddig három százalékkal erősödött az euróval és 15-tel a dollárral szemben -, a nagyobb volatilitás azonban azt mutatja, hogy a befektetők kevésbé bíznak Lengyelországban, mint korábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!