Időjárási okok miatt drágul a kakaó, a Csendes-óceán felett formálódó El Nino jelenség okán ugyanis a termelés akár 406 000 tonnával is visszaeshet az október 1-jétől számított tizenkét hónapban. Az elmúlt 50 év adataira alapozott kutatások szerint eddig az El Nino jelenség átlagosan 10 százalékkal vetette vissza a kakaóbab-termelést az éves megszokott hozamhoz képest. A kakaó tonnánkénti határidős jegyzése szeptemberi teljesítésre 3 dollárral, 0,1 százalékkal 2650 dollárra emelkedett New York-i kereskedésben. Az elmúlt három napban a kakaó ára 7,4 százalékkal nőtt, a legtöbbet március 20-a óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!